h1

Πριν χτυπήσει το τηλ… (μια εμπειρία κ χρήσιμες πληροφορίες)

ΠΡΙΝ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ, ΧΤΥΠΑ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΣΟΥ

Τέλη Νοέμβρη 2006 συναντιόμαστε μια ομάδα εργαζόμενων στα τηλεφωνικά κέντρα του Ο.Τ.Ε. με παλιούς εργαζομένους οι οποίοι μας ενημερώνουν για το τι είχε γίνει παλιότερα (Βλ. links εμπειρία αντίστασης και λοιπά σχετικά ) σχετικά με την προσπάθεια σύστασης πρωτοβάθμιου σωματείου. Είμαστε σε αναζήτηση και άλλων συναδέλφων που να ενδιαφέρονται να ξεκινήσουμε κάτι…

Εν τω μεταξύ σε μια προσπάθεια να μάθουμε τα δικαιώματα μας μέσα στον Ο.Τ.Ε. πηγαίνουμε στην επιθεώρηση εργασίας (Σ.Ε.Π.Ε. – Προξένου Κορομηλά 51). Από εκεί ενημερωνόμαστε για άδειες(κανονικές, φοιτητικές), διαλείμματα κλπ. Και περνώντας από γραμματείς και φαρισαίους μάθαμε τα εξής…

Κανονική άδεια : 1,66 μέρες για κάθε μήνα δουλειάς.

[ Νόμος 3302 /04 άρθρο 1: « (…) δικαιούται να λάβει ποσοστό της ετήσιας κανονικής άδειας με αποδοχές κατ’ αναλογία με το χρόνο εργασίας που έχει συμπληρώσει στην ίδια υπόχρεη επιχείρηση. Το ποσοστό αυτό υπολογίζεται με βάση ετήσια άδεια 24 εργάσιμων ημερών ή αν στην επιχείρηση εφαρμόζεται σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, 20 εργάσιμων ημερών, χωρίς να υπολογίζεται σε αυτές η μέρα της εβδομάδας κατά την οποία δεν απασχολούνται οι μισθωτοί λόγω του εφαρμοζόμενου συστήματος εργασίας.»]

Φοιτητική άδεια : 30 μέρες για την διάρκεια της σύμβασης με κανονικές αποδοχές από Ο.Α.Ε.Δ.)

[Νόμος 1346/83 άρθρο 2: « Άδεια εξετάσεων – 1. Εργαζόμενοι που είναι μαθητές ή σπουδαστές ή φοιτητές εκπαιδευτικών μονάδων οποιουδήποτε τύπου και οποιασδήποτε βαθμίδας του δημοσίου ή εποπτευομένων από το δημόσιο με οποιοδήποτε τρόπο, και δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο * έτος ηλικίας, δικαιούνται κατ’ έτος πρόσθετη άδεια 14 ** εργασίμων ημερών χωρίς αποδοχές από τον εργοδότη για την συμμετοχή τους στις εξετάσεις. Η άδεια αυτή χορηγείται σε συνεχείς μέρες ή τμηματικά.»]

* Με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της 2ας Απριλίου 1996 αυξάνεται στο 28ο .

** Με το άρθρο 5 του νόμου 2224/94 αυξάνονται σε 20 και με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της 2ας Απριλίου 1996 αυξάνονται σε 30.

PS: Σύμφωνα με εσωτερικό κανονισμό του Ο.Τ.Ε. τις φοιτητικές άδειες αυτές μπορείς να τις πάρεις την μέρα που δίνεις το μάθημα και την προηγούμενη ή την επόμενη μέρα. Τα χρήματα από τον Ο.Α.Ε.Δ. τα δικαιούσαι μέχρι τον τρίτο μήνα της επόμενης χρονιάς από την χρονιά που πήρες τις άδειες.

Αιμοδοσία : 2 μέρες για μια φιάλη στην τράπεζα του Ο.Τ.Ε.

Ο πρώτος πυρήνας συναντιέται μέσα Δεκέμβρη όπου και συζητιέται η αναγκαιότητα συνάντησης και με άλλους συναδέλφους, οργανώνεται κάλεσμα, φτιάχνεται αφισάκι.

grey.jpg

Κι έτσι βρισκόμαστε 21 Δεκέμβρη στο τρίγωνο του πολυτεχνείου, ήρθανε περίπου 15 νέοι συνάδελφοι. Συζητάμε για την καθημερινότητα στον Ο.Τ.Ε. – κάτι σαν ομαδική ψυχανάλυση. Κανονίζουμε να βρεθούμε τις επόμενες μέρες όσοι ενδιαφερόμαστε να συζητήσουμε πάνω στο κείμενο και τις εμπειρίες μας στον Ο.Τ.Ε. Από την κουβέντα που γίνεται μπαίνει ο προβληματισμός για επανασύσταση του σωματείου εκτάκτων που είχε αρχίσει να δημιουργείται όπως και η φύση της εργασίας που κάνουμε, το πώς κομματιάζουμε την καθημερινότητά μας εντός και εκτός Ο.Τ.Ε. Η κουβέντα αυτή αποκρυσταλλώθηκε στο δεύτερο κείμενο που αρχίζουμε να το κυκλοφορούμε μανιωδώς (σε συναντήσεις, έξω από τον Ο.Τ.Ε. , μέσα στον Ο.Τ.Ε. , όταν βέβαια δεν εξαφανίζονται από τις «σκούπες» της εργοδοσίας). Στο κείμενο ενσωματώνουμε κάλεσμα για νέα συνάντηση και παράλληλα κυκλοφορούν νέα αφισάκια, αφισάκια που δε μένουν και πολύ στους τοίχους του Ο.Τ.Ε. (μπορεί να φταίμε κι εμείς βέβαια που είμαστε ματζίρηδες και παίρνουμε φτηνή κολλητική ταινία..!) και τη τύχη τους ακολουθούν και τα κείμενα…

afissa2.jpg

Παράλληλα μια πεταλούδα ανοίγει τα φτερά της στο Τόκιο, μία τουλίπα ανθίζει στο Άμστερνταμ και στα ελληνικά Πανεπιστήμια ξεσπάει ένα κίνημα καταλήψεων ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 σαν συνέχεια των κινητοποιήσεων ενάντια στο νέο νόμο-πλαίσιο τον περασμένο Μάη-Ιούνη. Έτσι βρίσκουμε ζωτικό χρόνο, χώρο και διάθεση να ασχοληθούμε περισσότερο.. σ’ αυτό το κλίμα γίνεται συνάντηση στο κατειλημμένο πολυτεχνείο. Η εμφάνιση κάποιων καινούριων συναδέλφων συνοδεύεται από την εξαφάνιση κάποιων που είχαν έρθει σε προηγούμενες συναντήσεις.

Τρεις συνάδελφοι κάνουν αιτήσεις για φοιτητικές άδειες στο φόβο της επικείμενης εξεταστικής περιόδου και τρεις συνάδελφοι την ίδια μέρα υπόκεινται σε δυσμενή μετάθεση (σωστά μαντέψατε – ήταν οι ίδιοι – και συμμετείχαν και οι τρεις στην προσπάθεια που γινόταν ). Από τους τρεις αυτούς οι δύο κάνουν αναφορά στο Σ.Ε.Π.Ε. , ο ένας – και υπό την απειλή της αναφοράς – επιστρέφει στο πόστο του , ο άλλος όχι. Έτσι γίνεται τριμερής συνάντηση στην επιθεώρηση όπου και γίνεται μια απλή σύσταση στον Ο.Τ.Ε. να διευκολύνει την φοιτήτρια –εργαζόμενη χωρίς βέβαια να θίγονται τα συμφέροντα του Ο.Τ.Ε., δηλαδή και με τη βούλα ο Ο.Τ.Ε. έχει το ελεύθερο να μην κάνει τίποτα.

Οι εργαζόμενοι όμως αυτοί δεν είναι μόνοι τους. Οι φοιτητές που δουλεύουν στο Ο.Τ.Ε. μεταφέρουν την εμπειρία από το χώρο εργασίας στις κατειλημμένες σχολές. Μία πρωτοβουλία φοιτητών ιατρικής, που στηρίχθηκε και από άλλο κόσμο ξεκινάει με πορεία από τα πανεπιστήμια και φτάνει στον Ο.Τ.Ε. όπου περνά τις σφραγισμένες πόρτες, πηδά διαχωριστικά κάγκελα και σκαρφαλώνει στους ορόφους που δουλεύουν οι συμφοιτητές τους. Μοιράζουν κείμενα που ενημερώνουν για την κίνηση που υπάρχει ήδη από εργαζόμενους στον Ο.Τ.Ε. και διαμαρτύρονται για τις διώξεις για συνδικαλιστική δράση παρά την αντίδραση των μόνιμων που φράζουν με τα κορμιά τους τις πόρτες των χώρων εργασίας. Μετά την αποχώρηση των φοιτητών οι επόπτες μαζεύουν τα κείμενα ενώ αρκετός κόσμος κατάφερε να κάνει το διάλειμμά του από πεντάλεπτο σε δεκαπεντάλεπτο. Η κίνηση αυτή πυροδότησε προβληματισμό και συζητήσεις μετά τη δουλειά καθώς και τις επόμενες μέρες. Ενθαρρυντική για μας είναι η είδηση της παρόμοιας κίνησης και στα τηλεφωνικά κέντρα του Ο.Τ.Ε. στην Αθήνα.

Σε μία απεργία των μόνιμων βρισκόμαστε μαζί τους σε έναν αποκλεισμό του κτιρίου, καλή ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή (παρά τον μερικό και συνδικαλιάρικο χαρακτήρα των αιτημάτων τους βρίσκονται σε μία διαδικασία κίνησης). Μία **%#@% από το Δ.Σ. του σωματείου των μόνιμων διοικητικών υπαλλήλων (στο οποίο δεν μας εντάσσουν, είμαστε απλά μία πηγή εισφορών για το ταμείο τους αν και έχουν φροντίσει να μην μπορούμε να κάνουμε ποτέ χρήση αυτού) ρωτάει για τις συναντήσεις μας. Δράττοντας την ευκαιρία αυτή κανονίζουμε μία συνάντηση μαζί της. Αυτό στο οποίο ελπίζουμε να βγει από αυτή τη συνάντηση ήταν μία έμπρακτη συμπαράσταση στην προσπάθειά μας. Αντί γι’ αυτό αποκομίσαμε «φιλικές» συμβουλές για το πώς να μην εξαγριώνουμε την εργοδοσία με παράλογες απαιτήσεις ( φοιτητικές άδειες στην εξεταστική), να προσέχουμε μήπως έρθει το χειρότερο ( κι ο Ο.Τ.Ε. δεν ξαναπάρει φοιτητές) κι ότι δεν μπορεί να μας βοηθήσει με κανέναν τρόπο (βρε παιδιά δεν είστε και αναγνωρισμένο σωματείο άρα δεν υπάρχει δίωξη για συνδικαλιστική δράση για να επέμβω εγώ που είμαι και αγωνίστρια άλλωστε).

Αυτά ,,,..// κι όποιος δεν είναι με την

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

να φάει σκατά

Ένα σχόλιο

  1. […] > Οι ΑΔΕΙΕΣ που δικαιούμαστε είναι συγκεκριμένες, δείτε εδώ […]



Σχολιάστε