h1

Bangalore’s Calling

con_bollywoodoperator2

Εισαγωγικό σημείωμα της μετάφρασης

Με την ευκαιρία της όλης συζήτησης γύρω από την κρίση δημοσιεύουμε εδώ αυτό το κείμενο το οποίο ασχολείται με την διαδικασία που οδήγησε σε κλεισίματα επιχειρήσεων, στη φυγή στο εξωτερικό και στο outsourcing (το να δώσουν δηλαδή εταιρίες διάφορες υπηρεσίες τους, υπεργολαβία σε άλλες εταιρίες του εξωτερικού) των διαφόρων υπηρεσιών τηλεφωνικών κέντρων από χώρες όπως οι Η.Π.Α. και η Αγγλία, σε χώρες τη περιφέρειας και του «τρίτου» κόσμου. Το κείμενο αυτό, γραμμένο το 2005, αναγνωρίζει πως βασική αιτία για τη φυγή αυτή, είναι το επίπεδο μισθών στη δύση το οποίο οι εταιρίες το αντιμετωπίζουν ως περιττό πλέον κόστος, αλλά και το επίπεδο κοινωνικών «κεκτημένων» της δυτικής εργατικής τάξης. Όπως και σε άλλους τομείς οι εργαζόμενοι σε τηλεφωνικά κέντρα, έχουν υψηλότερους μισθούς και επιδόματα από ότι π.χ. στην Ινδία, ή είναι οργανωμένοι και προχωρούν ευκολότερα σε αγώνες. Τα τηλεφωνικά κέντρα μάλιστα είναι πιο ευέλικτα όσον αφορά αυτή τη μετανάστευση καθώς τα έξοδα για τη μετεγκατάσταση του σταθερού κεφαλαίου (εξοπλισμοί, μηχανήματα κ.λ.π.) είναι σαφώς μικρότερα από αυτά π.χ. μιας αυτοκινητοβιομηχανίας.

Έτσι λοιπόν το κείμενο παρουσιάζει διάφορα στοιχεία -διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές κυρίως του αστικού τύπου- που δείχνουν πως το κεφάλαιο αφήνει την εργασία του «κέντρου» προκειμένου να μειώσει τα «λειτουργικά του έξοδα» – το έξοδο δηλαδή της εργατικής δύναμης- και περιγράφει τις συνέπειες αυτής της διαδικασίας, τόσο στη χώρα προέλευσης όσο και στην χώρα προορισμού. Το παράδειγμα αυτό, από το χώρο των τηλεφωνικών κέντρων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένα προλεταριακό “case study” (περιστατικό/ παράδειγμα προς μελέτη) για το πώς λειτουργεί το κεφάλαιο κατά τις μετακινήσεις του αυτές, αλλά και για το τι κάνουν οι εργαζόμενοι.

Πέρα από τη μετανάστευση αυτή, που είναι ένα από τα βήματά που ακολουθεί το κεφάλαιο, στην προσπάθειά του να ξεφύγει από την ανυποταξία της εργασίας του «κέντρου», περιγράφονται επίσης προσπάθειες τεχνολογικής εκτόπισης της εργασίας από την παραγωγή στα τηλεφωνικά κέντρα, αλλά και ορθολογικοποίησης της παραγωγής και εφαρμογής ποικίλων τεχνικών παραγωγικότητας, όπως και διάφορα σκόρπια παραδείγματα αντιστάσεων που το κεφάλαιο συνάντησε στις χώρες προορισμού του.

Αν και ίσως η έμφαση που δίδεται στις χώρες προορισμού και ειδικά στις χώρες του τρίτου κόσμου, από το κείμενο είναι αρκετά μεγάλη, με κίνδυνο να δημιουργείται μια ψευδής εικόνα πλήρους εκτόπισης της παραγωγής από τη δύση, υπάρχει και μια σημαντική κατά τη γνώμη μας αναφορά και στις σχέσεις εργασίας στις χώρες προέλευσης. Αυτή έχει να κάνει τόσο με πολιτικές που αναπτύσσονται στις χώρες αυτές με αφορμή τα κλεισίματα επιχειρήσεων π.χ. ρατσιστικές πολιτικές και πρακτικές –παρόμοιες με αυτές που εμπειρικά γνωρίζουμε και από την άνοδο του ρατσισμού/ εθνικισμού στην Ελλάδα με αφορμή τη μετανάστευση του κεφαλαίου βορειότερα- όσο και με αντιστάσεις των ίδιων των θιγόμενων εργαζομένων. Ταυτόχρονα το κείμενο δεν παραβλέπει και την αντίστροφη πορεία κάποιων επιχειρήσεων -αυτή που σήμερα φαίνεται να εντείνεται, μετά την χρηματοπιστωτική κρίση και την μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης στις Η.Π.Α. αλλά  και σε άλλες χώρες της δύσης- δίνοντας παραδείγματα outsourcing από την Ινδία πίσω στις Η.Π.Α.

Μια συζήτηση λοιπόν που δεν θεωρεί πως η χρηματοπιστωτική κρίση, που είναι πλέον στο προσκήνιο, ήρθε ουρανοκατέβατη, πιστεύουμε πως πρέπει να μελετήσει εκτενώς το ζήτημα της φυγής του κεφαλαίου από την εργασία, σε όλες τις μορφές με τις οποίες αυτή εμφανίζεται τις τελευταίες δεκαετίες.

Η μετάφραση είναι ενδεχομένως λίγο πρόχειρη, αλλά πιστεύουμε πως δεν δημιουργεί δυσκολίες στην ανάγνωση. Η επιμέλεια περιορίζεται σε κάποιες σημειώσεις εντός παρενθέσεων, ενσωματωμένες στο κείμενο -κυρίως για τεχνικούς όρους και θεσμούς/ εταιρίες άγνωστες στον ελλαδικό χώρο- και σε κάποια links εκ των οποίων αρκετά παραπέμπουν σε αγγλόφωνες ιστοσελίδες.

Bangalores Calling [1]


[1] Το Bangalore είναι μια μεγάλη και αναπτυσσόμενη πόλη στην Ινδία, κεντρικός άξονας στην όλη οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Ο τίτλος λοιπόν είναι προφανώς λογοπαίγνιο ανάμεσα στο London Calling των Clash και τα πολλά τηλεφωνικά κέντρα που υπάρχουν στο Balgalore.

Πλανητική Μετεγκατάσταση της εργασίας σε τηλεφωνικά κέντρα

1)Εισαγωγή

2)Η κατάσταση στις χώρες προέλευσης: Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία

3)Γενική κατάσταση στις χώρες προορισμού: Ινδία

4)Η ίδια διαδικασία όπως παντού: μισθολογικές πιέσεις και αλλαγές στο προσωπικό (εργατική κινητικότητα/ προσωρινή εργασία)

5)Σύντομη διαμονή στην Ινδία:περαιτέρω μετεγκατάσταση

6)Σεξ και βία: τελευταία, αλλά όχι καταϊδρωμένα, μερικά καλά νέα

Εισαγωγή

Τα ακόλουθα θα πρέπει να παρέχουν μια γενική εικόνα της διεθνούς μετεγκατάστασης των εργασιών σε τηλεφωνικά κέντρα. Ως τώρα οι περισσότερες από τις (σωματειακές) πρωτοβουλίες και οι απαντήσεις στο ερώτημα της μετεγκατάστασης περιορίζονταν σε προστατευτικές και/ ή εθνικιστικές καμπάνιες για την «υπεράσπιση των δουλειών μας». Θυμόμαστε την καμπάνια «Ροζ Ελέφαντας» του αγγλικού CWO (Συνδικάτο Εργατών Τηλεπικοινωνιών) όταν η βρετανική Telecom έκανε ανακοίνωση περικοπών θέσεων στο Η.Β. προκειμένου να τις μεταφέρει στην Ινδία. Υπάρχουν πολλές ρατσιστικές καμπάνιες στις Η.Π.Α. που καλούν σε υβριστικές συμπεριφορές όταν απευθύνεται κάποιος σε υπάλληλο τηλεφωνικού κέντρου από την Ινδία ή τις Φιλιππίνες. Δεν κριτικάρουμε το γεγονός ότι οι εργάτες αγωνίζονται ενάντια στις απολύσεις και τις απειλές μετεγκατάστασης, όπως στην Wanadoo στη Γαλλία, όταν η διοίκηση σχεδίαζε να μεταφέρει τη δουλειά στο Μαρόκο (δες το άρθρο σχετικά με τους αγώνες στα τηλεφωνικά κέντρα της Γαλλίας). Αλλά είναι ένα τελείως διαφορετικό πράγμα το τα σωματεία να προσπαθούν να διεγείρουν εθνικιστικά συναισθήματα, να μιλάν για τη «Βρετανική ποιότητα» και άλλα σχετικά, σαν μέρος της λαϊκίστικης καμπάνιας τους που δεν έβλαψε σε τίποτα τα αφεντικά. Υπήρξαν μόνο λίγες καμπάνιες όπου ακτιβιστές προσπάθησαν να σπάσουν τον εθνικό προσανατολισμό των σωματείων τους, π.χ. όταν μια αμερικάνικη σωματειακή αντιπροσωπεία επισκέφτηκε συναδέλφους στην Ινδία ή Ισπανοί και Αργεντίνοι ακτιβιστές, όταν η Telefonica προσπάθησε να στρέψει τους εργάτες τους μεν εναντία στους δε.
Η ταχεία ανάπτυξη των μετεγκατάστασεων των τηλεφωνικών κέντρων σημαίνει ότι χρησιμεύουν και σαν προλεταριακά “case studies” (περιστατικά/ παραδείγματα προς μελέτη) πάνω στο πως οι συνθήκες αλλάζουν στη χώρα προέλευσης και στην χώρα προορισμού, πως το κεφάλαιο προσαρμόζεται στις διαφορετικές καταστάσεις και πως οι εργάτες βρίσκουν επίσης νέους τρόπους για να αγωνίζονται. Όπως θα δούμε, μέσα σε ένα σύντομο διάστημα το κεφάλαιο χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα στα τηλεφωνικά κέντρα στην Ινδία με αυτά που αντιμετώπιζε στο Η.Β.: οι διαρκείς αλλαγές στο προσωπικό , αυξημένες μισθολογικές πιέσεις από τα κάτω, πρώτες (βίαιες) αντιδράσεις των εργατών ενάντια στις αναξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Η αντίδραση του Κεφαλαίου δείχνει τους εγγενείς περιορισμούς του, όσο μεταναστεύει από τις μεγαλύτερες πόλεις στις μικρότερες, από την Ινδία στο Πακιστάν και στις Φιλιππίνες, με σκοπό να αρχίσει ξανά τον ίδιο κύκλο, αλλά με πιο γρήγορο ρυθμό.

Η κατάσταση στις χώρες προέλευσης: Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, σαν αποτέλεσμα της κρίσης στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορίας αλλά και στο χρηματοπιστωτικό τομέα, πολλές εταιρίες περικόπτουν θέσεις εργασίας και/ ή τις μετεγκαθιστούν στο εξωτερικό. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται ακόμα. Ακολουθούν μερικά πρόσφατα παραδείγματα εταιριών που μετέφεραν τις εργασίες τηλεφωνικών κέντρων τους στην Ινδία ή στις Φιλιππίνες:

* Η Datamonitor (σ.τ.μ. πάροχος συνδικαλιστικών ερευνών/ πληροφοριών) προβλέπει πως ακόμα περισσότερες εταιρίες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των British Airways, Citibank, General Electric και HSBC, εκ των οποίων όλες έχουν αποστείλει μέρος ή όλες τις λειτουργίες τους στην Ινδία.
[Datamonitor – 21st of March 2005]

*Φεύγουν 350 θέσεις εργασίας σε τηλεφωνικά κέντρα από τη British Gas: στους εργάτες της British Gas στο Oldham ανακοινώθηκε ότι 350 από αυτούς θα χάσουν τις δουλειές τους γιατί ένα σύστημα υπολογιστών αξίας £430 εκ. μπορεί να κάνει τη δουλειά τους καλύτερα από αυτούς. Οι υπαλληλικές, διοικητικές και δουλειές επεξεργασίας δεδομένων στην περιοχή Higginshaw Lane θα ξεσκαρταρηθούν στους επόμενους 12-18 μήνες επειδή οι εργάτες «ξεπεράστηκαν» από την τεχνολογία. Η εταιρία μελετά την πιθανότητα μεταφοράς όποιας εναπομείνασας δουλειάς υπαλληλικής φύσεως δεν μπορεί να γίνει από υπολογιστή, στην Ινδία. [www.oldhamadvertiser.co.uk – 21st of July 2005]

British Gas πάει Ινδία: Πρόσφατες αναφορές ότι η British Gas (BG) σκοπεύει να κόψει 2,000 δουλειές στο Βασίλειο Kingdom, εκ των οποίων περίπου 1000 περιλαμβανομένων και «εργασιών γραφείου», θα μεταφερθούν στην Ινδία, έχουν σπείρει τον πανικό ανάμεσα στους εργάτες, ειδικά στο Μάντσεστερ, όπου είναι εγκατεστημένα 4 γραφεία της BG, σύμφωνα με τοπικές αναφορές εφημερίδων. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι, στο θυμό τους για τη μεταφορά των εργασιών στην Ινδία τα σωματεία κάνουν μεγάλη φασαρία γύρω από το ζήτημα της προστασίας δεδομένων. Αν και όχι ανοιχτά, η αναφορά αυτή απευθύνεται σίγουρα στην πρόσφατη περίπτωση του Ινδικού τηλεφωνικού κέντρου όπου ένας Βρετανός δημοσιογράφος ειπώθηκε ότι απέσπασε εμπιστευτικά δεδομένα προσφέροντας χρήματα σε έναν Ινδό υπάλληλο. Σύμφωνα με τη Unison , η BG σχεδιάζει να μεταφέρει αυτές τις εργασίες στην Ινδία όπου η εταιρία ισχυρίζεται πως μπορεί να εξοικονομήσει 400% πόρων από λειτουργικά έξοδα [www.financialexpress.com – 21st of July 2005]

* Η IBM μεταφέρει δουλειές από τι ς Η.Π.Α στην Ινδία: Ακόμα και ενόσω προχωρά σε απολύσεις ως και 13000 εργαζομένων της στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η ΙΒΜ σχεδιάζει να αυξήσεις το μισθολόγιο της στην Ινδία αυτή τη χρονιά με πάνω από 14000 εργαζόμενους, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο. [The New York Times – 8th of July 2005]
* Η NAB μεταφέρει δουλειές τηλεφωνικών κέντρων: η NAB περιέγραψε τα σχέδιά της να περικόψει 4200 θέσεις από τις αυστραλιανές και βρετανικές της εργασίες με την αποκάλυψη του ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων. Αυτό θα επηρεάσει 10% του παγκόσμιου εργατικού της δυναμικού. Χθες, ο νέος Ισπανός ιδιοκτήτης της Abbey δήλωσε ότι θα περικόψει 4200 θέσεις στη Βρετανία, με την απόκτηση της τράπεζας, αντί για 300 όπως αρχικά σχεδιαζόταν. Ειπώθηκε ότι το προσωπικό που επηρεάζεται από τις σημερινές μειώσεις στις θέσεις εργασίας είναι «θύματα της πληρεξούσιου υπεργολαβίας». Οι απαιτήσεις απορρίφθηκαν από την Lloyds TSB (σ.τ.μ. βρετανική χρηματοπιστωτική εταιρία), η οποία τον προηγούμενο χρόνο ανακοίνωσε πως σκόπευε να έχει προσωπικό 2500 ατόμων στην Ινδία με το τέλος της χρονιάς. [The Times – 12th of May 2005]
* Η Dell προσθέτει άλλα 2,000 άτομα στο προσωπικό στην Ινδία: Η Dell σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό του προσωπικού στο Ινδικό της τμήμα τηλεφωνικών κέντρων και ανάπτυξης λογισμικού στα 10000 μέχρι το τέλος της χρονιάς, δήλωσε ο πρόεδρος και CEO της εταιρίας αυτήν την Παρασκευή Η Dell αυτή τη στιγμή απασχολεί περίπου 7000 με 8000 προσωπικού στην Ινδία, δήλωσαν στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος και ο CEO της εταιρίας Kevin Rollins κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Bangalore. [IDG News Service – 2nd of May 2005]
* Η εταιρία διαχείρισης τηλεφωνικών κέντρων Sykes Enterprises μείωσε τις δραστηριότητες της στις Η.Π.Α. και τον προηγούμενο χρόνο πρόσθεσε 10.000 σταθμούς τηλεφωνικών κέντρων στην Κόστα Ρίκα και τις Φιλιππίνες. [Times Business – 2nd of May 2005]

Είναι προφανές το πώς το κεφάλαιο χρησιμοποιεί και δημιουργεί μπαλώματα περιοχικής (υπο-)ανάπτυξης, με σκοπό να ανασυνθέσει τις συνθήκες εκμετάλλευσης. Τα τηλεφωνικά κέντρα στις Η.Π.Α. και στο Η.Β. ή άλλες δυτικές χώρες είχαν εξυμνηθεί ως εναλλακτική λύση μαζικής απασχόλησης σε από-βιομηχανοποιημένες όπως το Leeds, η Ruhr, και οι περιοχές με ορυχεία στις ΗΠΑ. Οι χαμηλοί μισθοί εξαιτίας της υψηλής ανεργίας και μιας εργατικής δύναμης κλονισμένης από χρόνια κρίσης προσέλκυσε τις εταιρίες τηλεφωνικών κέντρων. Η ακόλουθη περίληψη από ένα άρθρο των Los Angeles Times δείχνει καθαρά το πολιτικό περιεχόμενο της καπιταλιστικής (υπο-)ανάπτυξης:

Clintwood, Va. – Αυτή η απομακρυσμένη πόλη στα Απαλάχια δεν έχει πολλούς επισκέπτες, αλλά κάθε μέρα στέλνει χιλιάδες ταξιδευτές στο δρόμο τους. Αν αγοράσεις ένα αεροπορικό εισιτήριο από το site του Travelocity και χρειαστεί να πάρεις τηλέφωνο για αλλαγή ή καμιά ερώτηση το τηλέφωνο χτυπάει εδώ. Το τηλεφωνικό κέντρο της Travelocity έφερε 250 δουλειές σε μια κοινότητα πληγωμένη από την ύφεση των ανθρακωρυχείων, της βασικής της δουλειάς για έναν αιώνα. Συνέδεσε τους 1500 κατοίκους της πόλης με μια διεθνή υψηλής τεχνολογίας οικονομία, προσφέροντας την προοπτική ενός ασφαλούς μέλλοντος. Αυτή η ψευδαίσθηση κατέρρευσε πριν από κανά μήνα όταν η εταιρία απέλυσε το προσωπικό της πόλης λέγοντας πως θα κλείσει τοπ τηλεφωνικό κέντρο μέχρι το τέλος της χρονιάς και θα μεταφέρει όλες τις θέσεις στην Ινδία. (…) Έχοντας ανοίξει πριν λιγότερο από 3 χρόνια το τηλεφωνικό κέντρο είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός εργοδότης στην κομητεία. (…) Οι υπάλληλοι του τηλεφωνικού κέντρου στο Clintwood ξεκινούν με 8$ την ώρα. Στην Ινδία, οι αντικαταστάτες τους θα παίρνουν λιγότερο από το ένα τέταρτο αυτού. (…) Περισσότερες από το ένα τέταρτο των 2,25 θέσεων εργασίας σε τηλεφωνικά κέντρα στις ΗΠΑ αναμένεται να φύγουν offshore. (…) Μέχρι πρόσφατα, οι πόλεις στα Απαλάχια όπως το Clintwood υπήρξαν προορισμός για outsourcing, όχι θύματα. Οι εταιρίες που ήθελαν να περικόψουν τα έξοδα δύσκολα μπορούσαν να βρουν φτηνότερο μέρος στην Αμερική. Με ένα μισθό από 8$ την ώρα συν τα επιδόματα –κάτι σχεδόν άγνωστο σε τέτοια μέρη για δουλειές χαμηλού επιπέδου- η Travelocity δεν είχε πρόβλημα στο να προσελκύσει υπαλλήλους. (…). Σε ένα οικονομικό έγγραφο που ανακοίνωνε το κλείσιμο του τηλεφωνικού κέντρου, η εταιρία έλεγε πως προσπαθούσε να μειώσει τα έξοδα αλλά τα «έξοδα φθοράς» ήταν ένας σημαντικός λόγος που δεν τα κατάφερε. «Ήταν περίπου 4000$ σε χρόνο εκπαίδευσης κάθε φορά που παίρναμε κάποιον καινούριο» είπε ο Peluso “Πολλοί δυσχέραιναν ακόμη περισσότερο τα οικονομικά επιλέγοντας να μην μείνουν με την Travelocity.” Το Clintwood λοιπόν απογοήτευσε την Travelocity; Οι εργαζόμενοι του τηλεφωνικού κέντρου αναγνωρίζουν πως πολλού νεοπροσληφθέντες δούλευαν λίγο και παραιτούνταν, αδυνατώντας να αντέξουν τους δύστροπους πελάτες και την αυστηρή ρουτίνα. Ξαφνικά, το 8$ την ώρα δεν έδειχνε και τόσο καλό. (…) Το ανέκδοτο ανάμεσα στους κατοίκους της πόλης είναι πως η μόνη ασφαλής δουλειά είναι στη νέα πολιτειακή φυλακή, καθώς δεν πρόκειται να στείλουν τους κρατούμενους στην Ινδία σύντομα. Υπάρχουν πολλά ακόμα κλεισίματα ανά τη χώρα, για τα οποία πολλοί άνθρωποι έχουν ανάμεικτα συναισθήματα. «Δεν είναι και τόσο κακό όσο το να είσαι χωματερή πυρηνικών αποβλήτων» είπε ο John Clay Stanley, διευθυντής του Dickenson County Chamber of Commerce (εμπορικό επιμελητήριο) (νέα – web sites). (…) Πριν από 15 χρόνια ο μεγαλύτερος εργοδότης στην κομητεία του Dickenson ήταν η Pittston Coal. Όπως η Travelocity έχανε λεφτά. Έτσι η Pittston έκοψε τα επιδόματα για τους συνταξιούχους ανθρακωρύχους και τις χήρες τους. Οι ανθρακωρύχοι απάντησαν απεργόντας. Εκατοντάδες συνελήφθησαν για ανυπακοή. Η βία φούντωσε όταν οι απεργοί τρύπησαν τα λάστιχα των φορτηγών με το κάρβουνο. Η απεργία κράτησε σχεδόν ένα χρόνο, η πικρία πολύ περισσότερο. «Η κατάσταση με την Pittston ήταν υλική» είπε ο Will Mullins, 22 ετών, ένας επιστάτης λειτουργιών στην Travelocity. «Μπορούσαμε να μπλοκάρουμε τους δρόμους και να μπλοκάρουμε τα φορτηγά, και δεν υπήρχε τρόπος να βγάλουν έξω το κάρβουνο. Αλλά δεν υπάρχει τρόπος να μπλοκάρεις το internet. Αν προσπαθούσαμε να κάνουμε απεργία απλά θα μας αγνοούσαν. [Los Angeles Times – 28th of March 2004]

Το ότι οι πρακτικές δυσκολίες του να πολεμηθούν τα κλεισίματα εταιριών και του εθνικιστικού προσανατολισμού των περισσότερων σωματείων καταλήγουν στις χειρότερες μορφές εργατικής απάντησης φαίνεται στο παρακάτω σημείωμα από το ίντερνετ:

Έκανα μια Ινδή γυναίκα να κλάψει και να υποσχεθεί πως θα παραιτηθεί μέσα σε 60 δευτερόλεπτα. Μπορείς να το κάνεις και εσύ! Έχω εσωτερική γνώση των τηλεφωνικών κέντρων, έχοντας δουλέψει σε αρκετά. Είναι σημαντικό οι υπάλληλοι να είναι αποδοτικοί. Παρεμποδίζοντας τους με κλήσεις 60-δευτερολέπτων θα καταστραφούν και τα στατιστικά τους και θα πέσει το ηθικό τους. Τελικά, θα αρχίσουν να σκέφτονται άλλος ένας αγενής αμερικάνος μ****** κάθε φορά που θα έρχεται μια κλήση. Όλο αυτό θα έχει ένα αθροιστικό αποτέλεσμα. Αν 100 άνθρωποι ανα τις ΗΠΑ αφιερώσουν 10 λεπτά κάθε μέρα, θα τους σακατέψουμε και θα φέρουμε τις δουλειές πίσω στις ΗΠΑ.

Αυτό είναι μόνο ένα τυχαίο (και εκτυπώσιμο) παράδειγμα από χιλιάδες μηνύματα στον κυβερνοχώρο που καλούν σε καμπάνιες παρενόχλησης εργαζομένων σε ινδικά τηλεφωνικά κέντρα, με σκοπό να μπει ένα τέλος στο offshore των δουλειών. Τους τελευταίους μήνες, και ειδικά από τις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές, οι άνθρωποι στα τηλεφωνικά κέντρα της χώρας λένε πως δέχονται περισσότερα επιθετικά και ρατσιστικά τηλεφωνήματα από ποτέ.

«Παλιότερα, οι άνθρωποι γίνονταν επιθετικοί αν δεν τους απαντούσαμε ικανοποιητικά στα ερωτήματά τους. Τώρα παίρνω κλήσεις, μερικές μέρες ως και 5 ανά βάρδια από ανθρώπους που παίρνουν μόνο και μόνο για να παρενοχλήσουν.» λέει ο /η Shalini J, ένας /μια 22- χρονών απόφοιτος /η μηχανικός που δουλεύει σε ένα μεγάλο τηλεφωνικό κέντρο στο Malad.»
[www.callcentres.net]

Αντιμετωπίζοντας τέτοιου είδους αντιδράσεις είναι θαυμάσιο να ξέρεις πως ως και ο ρατσισμός της εργατικής τάξης μπορεί να μετατραπεί σε μια επικερδή επιχείρηση. Διαφήμιση στο ίντερνετ:

Προφορά Αμερικάνικη (Αγγλική). Γεια, ειδικευόμαστε στην εκπαίδευση αμερικάνικης προφοράς. Εδρεύουμε στο Σαν Φραντσίσκο, ΗΠΑ. Οι εκπαιδευτές είναι πτυχιούχοι λογοθεραπευτές με Master ιατρικής. Οι εκπαιδευτές μας έρχονται στο τηλέφωνικό σας κέντρο! Πάνω από 20 χρόνια εμπειρία, με εταιρίες και τηλεφωνικά κέντρα σε Φιλιππίνες, Κορέα και Νότια Αμερική.

Τα παραδείγματα διακρατικών δραστηριοτήτων είναι σπάνια, αλλά ακόμα και ψηλά στην ιεραρχία της σωματειακής γραφειοκρατίας οι πιο έξυπνοι αξιωματούχοι μπορούν να δουν την αναγκαιότητα κατανόησης της κατάστασης στη χώρα προορισμού. Παρόλο που μπορούμε να αναμένουμε πως τα ακόλουθα σχόλια του εκπροσώπου του σωματείου οφείλονται εν μέρει στις επιλεκτικές πολιτικές των Ινδικών εταιριών που προσκαλούν αυτόν και την λαϊκίστικη συμπεριφορά των λοιπών αξιωματούχων, παρόλα αυτά καταδεικνύει μια διεθνή τυποποίηση των εργασιακών συνθηκών:

Οι επαγγελματίες των τηλεφωνικών κέντρων στην Ινδία τυγχάνουν καλής μεταχείρισης, σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, όπου οι εργαζόμενοι τυγχάνουν μεταχείρισης «εμπορεύματος», είπε ένας αξιωματούχος της Communication Workers of America (CWA), του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου στις ΗΠΑ. «Το περιβάλλον των τηλεφωνικών κέντρων στην Ινδία είναι πολύ καλύτερο. Στις ΗΠΑ, οι εργοδότες δε σκέφτονται τους εργαζόμενους. Φέρονται στους ανθρώπους σαν εμπορεύματα» είπε ο Steve Tirza, Πρόεδρος της CWA, που ήταν στο Chinnai μαζί με άλλους αξιωματούχους για να καταλάβουν από πρώτο χέρι τη βιομηχανία τηλεφωνικών κέντρων και τεχνολογιών πληροφορίας, στην Ινδία. [The Hindu – 23rd of June 2004]

Άλλη μια, μάλλον συμβολική διακρατική δράση έλαβε χώρα κατά την πρόσφατη απεργία στην τράπεζα HSBC. Ωστόσο η ενέργεια έχει μια σημασία δεδομένου του ότι η HSBC είναι στο προσκήνιο λόγω των σχεδίων της να μεταφέρει εργασίες στην Ινδία:

Χιλιάδες εργαζόμενοι της HSBC θα προβούν σε 24-ωρη εθνική απεργία αύριο λόγω του μισθολογικού, πρόκειται για τη απεργιακή μεγαλύτερη δράση ενάντια σε μια κορυφαία τράπεζα τα τελευταία 8 χρόνια. Η τράπεζα είπε πως περίπου 10500 από τους 55000 εργαζόμενους ανήκουν στην Amicus (σ.τ.μ. το μεγαλύτερο συνδικάτο του ιδιωτικού τομέα στη Βρετανία) οπότε αναμένει οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους της να είναι στη δουλειά τους. Το σωματείο ισχυρίζεται ότι 10% του προσωπικού δε θα πάρει αύξηση αυτό το χρόνο και ένα 45% θα πάρει αύξηση κάτω από τον πληθωρισμό. Η Amicus ισχυρίστηκε ότι οι εργάτες της HSBC στην Ινδία έκαναν σήμερα μια διαμαρτυρία αλληλεγγύης στους Βρετανούς εργαζόμενους. [news.scotsman.com – 27th of May 2005]

Κατάσταση στις χώρες προορισμού: Ινδία , Καναδάς

Ο βασικός προορισμός του outsourcing των εταιριών των ΗΠΑ είναι ο Καναδάς, όπου ο τομέας των τηλεφωνικών κέντρων αναπτυσσόταν ακόμα τα τελευταία χρόνια, αντίθετα με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Το κύριο εύρημα στην έκθεση του StasCan (σ.τ.μ. εθνική στατιστική υπηρεσία του Καναδά) είναι πως οι υπηρεσίες υποστήριξης εταιριών σημείωσαν «μη παράλληλη ανάπτυξη» ανάμεσα στα 1987 και 2004, οδηγούμενες από την υιοθέτηση νέων πληροφοριακών και τηλεπικοινωνιακών τεχνολογιών κατά τις 2 περασμένες δεκαετίες. ΟΙ εργαζόμενοι σε υπηρεσίες υποστήριξης επιχειρήσεων, οι περισσότεροι εκ των οποίων δουλεύουν σε τηλεφωνικά κέντρα, αριθμούσαν 112.000 άτομα το 2004, από 20.000 το 1987, σύμφωνα με την έκθεση που τιτλοφορείται «Ποιος καλεί την ώρα του δείπνου;». Ο ρυθμός ανάπτυξης του υπο- τομέα 447% ξεπερνά κατά πολύ αυτόν του τομέα υπηρεσιών (37%) και την συνολική αύξηση της απασχόλησης στον Καναδά (29%), την περίοδο που μελετήθηκε. Οι μισθοί στη βιομηχανία ήταν επίσης χαμηλότεροι σε σχέση με τις συγκρινόμενες εταιρίες υπηρεσιών, συμβάλλοντας έτσι σε μια αναλογία προσωρινών/μόνιμων πάνω από το μέσο όρο. Το 2004, ο μέσος μισθός ήταν $12.45 την ώρα σε σύγκριση με ένα $18.10 την ώρα στις υπηρεσίες, και ένα γενικό μέσο όρο στο $18.50, σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης. Περίπου 85% των εργατών άφηναν τις δουλειές τους μετά από 5 χρόνια ή λιγότερο, σε σύγκριση με το 55% για όλες τις υπηρεσίες και 53% για όλους τους τομείς. [www.cbc.ca – 25th of May 2005]

Η επόμενη κύρια χώρα στόχος για τα αμερικάνικα τηλεφωνικά κέντρα είναι η Ινδία. Στην Ινδία η δουλειά στα τηλεφωνικά κέντρα και στον τομέα τεχνολογιών πληροφορικής εν γένει, γίνεται από ένα συγκριτικά μικροσκοπικό κομμάτι του συνολικού εργατικού δυναμικού, για να είμαστε ακριβείς, από περίπου το 0,2 %. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι άνθρωποι σε αυτές τις δουλειές έχουν ένα υπόβαθρο μεσαίας τάξης και έχουν πάει στο πανεπιστήμιο. Σε μια χώρα με το μισό της πληθυσμό σε υποθρεψία και αναλφάβητο, και με μόνο το 4% των νοικοκυριών να έχουν τηλέφωνο, αυτές οι δουλειές μπορούν να πωλούνται ως προνομιακές, σαν ένα δώρο από τον ανεπτυγμένο κόσμο. Οι εταιρίες τηλεφωνικών κέντρων εξυμνούν τα πλεονεκτήματα της Ινδίας για τη διεθνή διαδικασία του outsourcing:
* Η Ινδία έχει το μεγαλύτερο αγγλόφωνο πληθυσμό μετά τις ΗΠΑ, έχει ένα τεράστιο μορφωμένο εργατικό δυναμικό, το κόστος της εργατικής δύναμης είναι περίπου στο 1/10 από ότι στην Αμερική. Το κατά κεφαλήν κόστος στις ΗΠΑ είναι περίπου 40, 000 $ ενώ στην Ινδία είναι μόλις 5,000$ . [‘Outsourcing’ – 7th of February 2004]
* Οι κατά μέσον όρο μισθοί στο Η.Β. είναι περίπου £12,500 ($22,000)το χρόνο, σε σύγκριση με £1,200 ($2,100)στην Ινδία.

* Στην Ινδία, η εισροή δουλειών παρήγαγε μια κοινότητα, νέων ελεύθερων (μη παντρεμένων) που αντάλλαξαν το λιτό τρόπο ζωής των γονιών τους με πολυτέλειες. Η Sadhana Pasricha καθηγήτρια επιχειρήσεων και κοινωνιολογίας στο Goldey-Beacom College στο in Pike Creek, επισκέφτηκε πρόσφατα την Ινδία και είπε ότι εξεπλάγη από τα μοδάτα μαγαζιά και τα μπαρ στις μεγάλες πόλεις, αλλά και από τους νέους που συνάντησε. Το να φύγεις από τη χώρα σου για μια καλύτερη ζωή δεν είναι πλέον αναγκαίο. «Σε μια γενιά, έγιναν μια παγκόσμια γενιά» είπε η Pasricha. [www.tucsoncitizen.com – 14th of June 2005]
Δε βρήκαμε πολύ υλικό για τις πραγματικές συνθήκες δουλειάς στα ινδικά τηλεφωνικά κέντρα (σ.τ.μ. από το 2005 που γράφτηκε το κείμενο υπάρχουν αρκετές αναφορές για τις συνθήκες δουλειάς ειδικά στην πόλη gurgaon στο project gurgaon workers news, που μοιάζουν αρκετά με τις συνθήκες στα ελληνικά τηλεφωνικά κέντρα, μπορείτε να βρείτε μερικές μεταφρασμένες στα ελληνικά συνεντεύξεις στο anticallcenter). Η ακόλουθη μελέτη ενδέχεται να είναι πολύ προκατειλημμένη, δεδομένων των ειδικών συμφερόντων του πελάτη, των Βρετανικών αφεντικών και των σωματείων. Αμφότεροι είναι ανυπόμονοι να δείξουν την «ειδική ποιότητα» της απόδοσης των βρετανικών τηλεφωνικών κέντρων. Παρόλα αυτά η έρευνα μπορεί να δώσει μερικά σημεία:

Η έρευνα που διεξήχθει από την ContactBabel εκ μέρους του DTI (Department of Trade and Industry, σ.τ.μ. το υπουργείο εμπορίου και βιομηχανίας της βρετανικής κυβέρνησης ) βρήκε ότι οι Βρετανοί εργάτες απαντούσαν κατά μέσο όρο 25% περισσότερες κλήσεις από το προσωπικό της Ινδίας και έλυναν 17 % περισσότερα ερωτήματα που πρωτοεμφανίζονταν.

Ενώ οι Ινδοί απαντούσαν τα τηλέφωνα πιο γρήγορα οι ερευνητές βρήκαν ότι τα τηλεφωνήματα διαρκούσαν περισσότερο, πιθανώς λόγω γλωσσικών και πολιτισμικών δυσκολιών. Επιπλέον οι αλλαγές στο προσωπικό στα Ινδικά τηλεφωνικά κέντρα είναι χειρότερες από ότι στα βρετανικά, με τους Ινδούς απόφοιτους να είναι πρόθυμοι να μείνουν μόνο για ένα κατά μέσον όρο 11μηνο, σε σύγκριση με τα 3 χρόνια στη Βρετανία. Αλλά η έκθεση έδειξε ακόμα πως στην Ινδία τα κέντρα είναι φθηνότερα καθώς οι Ινδοί εργάτες πληρώνονται λιγότερο από το 12% ενός τυπικού μισθού των Βρετανών συναδέλφων τους. Η έκθεση ανέφερε πως ο μέσος αρχικός μισθός για έναν εργάτη στην Ινδία είναι μόνο £1,500 το χρόνο, σε σύγκριση με το £13,000 το χρόνο στη Βρετανία. Ο Steve Morrell, συγγραφέας αυτή της έκθεσης, είπε πως η διαφορά ήταν ένα «σοκ», ειδικά εφόσον το ινδικό προσωπικό δούλευε 6 ώρες τη βδομάδα περισσότερο από το βρετανικό. «Ξέρουμε ήδη την απάντηση σε οποιαδήποτε έρευνα έχει σχεδιάσει η βρετανική κυβέρνηση και την ξέρουν και οι καταναλωτές» είπε ο David Fleming, εθνικός γραμματέας της Amicus. «Οι υπηρεσίες θα υποφέρουν, οι εξοικονομήσεις από το κόστος δε θα μεταφερθούν στον καταναλωτή, θα γίνουν λαθεμένες επιχειρησιακές κινήσεις στο κυνήγι βραχυπρόθεσμης μείωσης στα έξοδα και οι εταιρίες θα βλαφτούν από το outsourcing.” [BBC – 12th of February 2005]

Στην Ινδία η πρώτη δημόσια κριτική των δουλειών στα τηλεφωνικά κέντρα αναδύθηκε, λέγοντας πως οι δουλειές αυτές δεν είναι σκαλοπάτια προς την εξέλιξη, αλλά μάλλον μια επέκταση της πολιτικής των κατέργων με άλλη μορφή.
* Περί το 85% της εργασίας σε ινδικές εταιρίες outsourcing είναι διαχείρηση κλήσεων, αλλά αυτή η κατηγορία αντιστοιχεί στο 10% της δουλειά που φεύγει Outsourcing διεθνώς. Συνεπώς δεν μπορείς να χτίσεις ένα σταθερό μέλλον σε μια τόσο στενή βάση. [The Telegraph – 20th of April, 2005]
* Η τεράστια ανάπτυξη στη ινδική βιομηχανία των τηλεφωνικών κέντρων αναδείχτηκα ξανά την περασμένη βδομάδα, όταν η βρετανική εταιρία Norwich Union ανακοίνωσε πως θα περιέκοπτε 2350 βρετανικές θέσεις εργασία και θα τις μετέφερε αλλού. Όμως ο συγγραφέας Praful Bidwai είπε πως ως αποτέλεσμα αυτού τα τηλεφωνικά κέντρα υποβάθμιζαν τους νέους ινδούς αποφοίτους σε “cyber-coolies”. «Δουλεύουν υπερβολικά πολλές ώρες, κακοπληρωμένες, σε πολύ αγχωτικές συνθήκες, και οι περισσότεροι δεν έχουν καμία ευκαιρία για ανάπτυξη στην καριέρα τους» είπε ο κύριος Bidwai στο World Service’s One Planet πρόγραμμα του BBC. «Είναι ένα αδιέξοδο, ένα cul-de-sac. Το τέλειο σενάριο κατέργου, μόνο που δουλεύεις με υπολογιστές και ηλεκτρονικό εξοπλισμό αντί για αργαλειούς ή οτιδήποτε». [BBC – 11th of December 2003]

Και φυσικά είναι δυνατόν για τους βρετανούς να πάρουν πίσω τις δουλειές τους, αρκεί να μετεγκαταστήσουν τους εαυτούς τους:

Σε μια νέα στροφή στο έπος του outsourcing, βρετανοί απόφοιτοι και σπουδαστές (σ.τ.μ. backpackers στο πρωτότυπο) προσλαμβάνονται από βρετανικές εταιρίες να δουλέψουν offshore σε ινδικά τηλεφωνικά κέντρα με ινδικούς μισθούς. Μπορούν να δουλεύουν σε τηλεφωνικά κέντρα στην Ινδία σε τηλεφωνική υποστήριξη βρετανών πελατών και να παίρνουν μεταξύ 11,000 Rs (200 ευρώ) το μήνα οι νέοι και 40,000 Rs (720 ευρώ)το μήνα σαν αρχηγοί ομάδων. Ένα τέτοιο πρακτορείο η Launch Offshore, υπέγραψε μια συμφωνία για ένα πιλοτικό πρόγραμμα για 6 άτομα να ταξιδέψουν και να εργαστούν για την HSBC στα γραφεία της στο Bangalore, το Hyderabad και το Colombo στη Sri Lanka. [BBC – 29th of April 2005]

Αν μια αναφορά στη Sun είναι κάτι στο οποίο θα μπορούσες να δώσεις μια βάση, ως και 40.000 βρετανοί θα μπορούσαν να καταλήξουν να δουλεύουν σε μητροπόλεις σαν το Mumbai ή το Bangalore στο κοντινό μέλλον. Παραθέτοντας ειδικούς της βιομηχανίας της εργασίας, αυτή η φυλλάδα είπε ότι τομείς όπως ασφάλειες, τράπεζες και τηλεφωνικές εταιρίες μετέφεραν τον τελευταίο χρόνο τις εργασίες τους στο εξωτερικό σε μη-δαπανηρές χώρες όπως οι Ινδία σαν μέτρο κοψίματος μισθών. Το τελευταίο χρόνο, χάθηκαν 14.000 θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι υπάλληλοι των τηλεφωνικών κέντρων από τη Βρετανία θα μπορούσαν να αναμένουν ετήσιες απολαβές μεταξύ £1,800 και £4,500. [www.siliconindia.com17th of June 2005]

Μισθολογικές πιέσεις και αλλαγές στο προσωπικό (εργατική κινητικότητα/ προσωρινή εργασία)

Έχει ενδιαφέρον να δούμε πως παράλληλα με την επιτάχυνση της κινητικότητας του κεφαλαίου, επιταχύνεται και η απάντηση των εργατών. Για παράδειγμα, η μετεγκατάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία από τις δυτικές χώρες στις νέες αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Βραζιλία, η Νότια Κορέα, η Νότια Αφρική δεν έγινε πολύ νωρίτερα από τη δεκαετία του ’80. Και πήρε λίγο χρόνο μέχρι οι εργάτες να ασκήσουν μισθολογικές πιέσεις παρόμοιες με αυτές στις χώρες προέλευσης. Με τα τηλεφωνικά κέντρα βλέπουμε ένα παρόμοιο μοτίβο, αλλά εξαιτίας της ίδιας τους της φύσης υπάρχει μια επιτάχυνση της όλης διαδικασίας. Τα ακόλουθα νέα στοιχεία αμφισβητούν την εικόνα των ευχαριστημένων και εργατικών Ασιατών εργατών οι οποίοι υποτίθεται ότι καλοδέχονται οποιδήποτε κακοπληρωμένη δουλειά από τις δυτικές εταιρίες:

*Ένας ετήσιος ρυθμός φθοράς προσωπικού στο 50% είναι ο μέσος όρος και όποια εταιρία καυχιέται για ένα 30% δεν κάνει τίποτα άλλο από το να κορδώνεται σαν πριμαντόνα. Οπότε η κατάσταση είναι περίπου σαν αυτή που ίσχυε στη κρίση της βιομηχανίας λογισμικού υπολογιστών την περίοδο της τεχνολογικής φούσκας – περισσότερες δηαδή παραγγελίες από όσες ξέρεις ότι μπορείς να διαχειριστείς. Η φθορά προσωπικού υποχρεώνει τις outsourcing εταιρίες να πληρώνουν περισσότερο. Οι μισθοί έχουν αυξηθεί τόσο γρήγορα στην Ινδία που δεν είναι και πολύ φθηνότερη από τον Καναδά σαν προορισμός για offshore. [The Telegraph – 20th of April 2005]
*Η φθορά στα ινδικά τηλεφωνικά κέντρα πλησιάζει τα επίπεδα του Η.Β.: Η
Financial Services Authority (FSA) [σ.τ.μ. μη κυβερνητική χρηματιστηριακή υπηρεσία] βρήκε ότι οι αλλαγές στο προσωπικό (φθορά προσωπικού) στα ινδικά τηλεφωνικά κέντρα πλησίαζε αυτή των βρετανικών, και το ανώτερο προσωπικό απαιτούσε μισθούς όμοιους με των βρετανών συναδέλφων τους. Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από την FSA κάτω από την επίδραση του αυξανόμενου αριθμού χρηματιστηριακών εταιριών που μετέφεραν τα τηλεφωνικά τους κέντρα σε χαμηλότερου-κόστους οικονομίες, κυρίως στην Ινδία, λέει πως ο αυξανόμενος αριθμός εταιριών που έστηναν κέντρα σε πόλεις όπως το Mumbai και το Bangalore, δημιουργούσε ισχυρό ανταγωνισμό για προσωπικό, κάνοντας σχετικά απίθανο το να μείνει κάποιος σε μια εταιρία για περισσότερο από λίγους μήνες αλλά και οδηγώντας σε μια άνοδο των μισθών. [The Times – 9th of May 2005]
*Οι ινδικές εταιρίες διοικητικών υπηρεσιών (back-office) αντιμετωπίζουν μια αυξανόμενη πρόκληση στο να κρατήσουν τους υπαλλήλους τους, ακόμα και ενόσω προσλαβάνουν δεκάδες χιλιάδες κάθε τέταρτο. Το προσωπικό συνήθως αποτελεί τα μισά από τα λειτουργικά έξοδα αυτών των εταιριών και η μάχη για ταλέντα οδήγησε σε μια αύξηση 10-15% στους μισθούς των υπαλλήλων. Η πρόσληψη και η εκπαίδευση φτάνει στο 3% του ολικού ανά υπάλληλο κόστους από τα 13.000$ το χρόνο, περιλαμβανομένων και των εξόδων διαχείρισης και επικοινωνιών, σύμφωνα με την Evalueserve. Αλλά το πραγματικά ζημιογόνο κόστος είναι οι χαμένες δουλειές για τις εταιρίες που δεν μπορούν να γεμίσουν θέσεις-κλειδιά αρκετά γρήγορα. Πολλές αντιμετωπίζουν μια έλλειψη σε προσωπικό μεσέου-επιπέδου για να διαχειριστεί την ταχεία ανάπτυξη τους όσο προσελκύουν πελάτες με υποσχέσεις για 40% και 50% εξοικονόμηση εξόδων. Ενόσω η βιομηχανία αυτή μετράει μια ανάπτυξη στο 50%+, η ζήτηση για ποιοτικό προσωπικό ξεπερνά την προσφορά. Εργαζόμενοι συχνά μεταπηδούν σε άλλες δουλειές για ελάχιστα περισσότερα λεφτά και πολλοί δεν θεωρούν αυτή τη δουλειά σαν καριέρα. Οι εταιρίες παρέχουν δωρεάν μεταφορές, γεύματα και στέγαση που εν μέρει πληρώνεται για να διατηρήσουν το προσωπικό τους, και προσπαθούν να αναζοωγονήσουν το περιβάλλον με μουσική ψυχαγωγία, μαθήματα yoga και διαγωνισμούς μεταμφιέσεων. [The Hindu – 08th of July 2004]

Σαν αποτέλεσμα των μισθολογικών πιέσεων, των υψηλών τιμών των κτηματομεσιτικών προϊόντων και την έλλειψη διαθέσιμης εργασίας, το κεφάλαιο συνεχίζει να κινείται όλο και περισσότερο προς το εξωτερικό και/ ή προς μικρότερες πόλεις στην Ινδία.

«Εξαιτίας του γεγονότος ότι η ζήτηση για στελέχη τηλεφωνικών κέντρων αυξάνεται μέρα με τη μέρα, η προσφορά από το Δελχί μειώνεται συνεχώς,» «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μεταφερθούμε σε μικρότερες πόλεις. Τους τελευταίους 3 μήνες, σχεδόν 60% των συνολικών προσλήψεων μας έχει γίνει από αυτά τα περιφερειακά γραφεία» [BBC – 11th of December 2003]

Πέρα από τις μετεγκαταστάσεις σαν απάντηση στους αυξανόμενους μισθούς, διαβάζουμε επίσης όλο και περισσότερο για τεχνολογικά πειράματα στην ίδια την Ινδία, για να αντικαταστήσουν την εργατική δύναμη με υψηλές τεχνολογίες.

Από τηλεφωνικά κέντρα με φτηνές υπηρεσίες μέχρι και ακριβές εταιρίες ανάπτυξης λογισμικού, οι ινδικές εταιρίες ψάχνουν καινοτομίες για τις βοηθήσουν να πολεμήσουν την απειλή των νεοεισερχόμενων στην αγορά χωρών όπως οι Φιλιππίνες. Μια προσέγγιση που χρησιμοποιείται είναι η προσφορά υπηρεσιών υψηλότερης αξίας , όπως συμβουλευτική επιχειρήσεωνή παροχές υπηρεσιών για όλο το φάσμα των λογισμικών αναγκών μιας εταιρίας. Λιγότερο καλά δημοσιοποιημένη είναι μια προσπάθεια να διατηρηθούν και χαμηλής αξίας επιχειρήσεις, ακόμα και ξεπερνώντας τα. Η στρατηγική περιλαμβάνει τη μετατροπή επιχειρήσεων όπως τα τηλεφωνικά κέντρα από μαγαζιά εντατικής εργασίας μειωμένου κόστους, σε επιχειρήσεις εντατικής τεχνολογίας που προσφέρουν ταχύτητα και ποιότητα. Σε ένα ερευνητικό κέντρο της Tata Consultancy στη δυτική πόλη Pune, ερευνητές αναπτύσσουν ένα ευφυές λογισμικό που, όταν τελειοποιηθεί, θα είναι ικανό να διασχίζει τα εκατομύρια e-mail, memo, αρχεία και άλλα έγγραφα μιας εταιρίας να ανιχνεύει και να τυποποιεί γνώσεις που η εταιρία ενδεχομένως δεν ξέρει ότι κατέχει. Η Tata Consultancy Services λέει ότι τέτοια λογισμικά θα μπορούσαν να μειώσουν δραστικά τις κλήσεις για τεχνική υποστήριξη με αυτόματη ταξινόμηση, ανάμεσα σε αντίγραφα κλήσεων και αντιστοίχηση κάποιων λέξεων κλειδιών από διάφορα προβλήματα με τις λύσεις με τις οποίες σχετίζονται. «Μπορούμε να μετατρέψουμε ολόκληρο το τηλεφωνικό κέντρο, τη σημερινή του εικόνα» είπε ο Subramanian Ramadorai, υπεύθυνος τη ς Tata Consultancy. Με «αυτοματοποιημένα εργαλεία λογισμικής μηχανικής» είπε «αν αναπτύσσεις τηλεφωνικά κέντρα 1000 ατόμων, με φωνητική ενεργοποίηση, αύριο μπορεί να υποθεί ότι το ίδιο μπορεί να γίνει με 10 άτομα.» [www.iht.com – 27th of May 2005]

Τελικά πολλές πηγές μιλάνε ήδη για το τέλος της έκρηξης των τηλεφωνικών κέντρων στην Ινδία:
Το τέλος της επιχειρηματικής δραστηριότητας των τηλεφωνικών κέντρων στην Ινδία: Η Gartner Inc.δημοσίευσε μια εκπληκτική έρευνα που ανέφερε, «έως και 70% από τι ς κορυφαίες 15 επιχειρήσεις που ξεκίνησαν το outsourcing θα σταματήσουν να υπάρχουν τους ερχόμενους μήνες». Η Gartner πρόσθεσε φαρμακερά πως «παρά την μόδα, μόνο ένα μικρό κομμάτι της υπεργολαβίας υπηρεσιών εξυπηρέτησης πελατών θα γίνεται offshore». Τα περιθώρια στο τομέα των τηλεφωνικών κέντρων μειώθηκαν σταθερά τα τελευταία χρόνια, καθώς οι πελάτες ζητούν χαμηλότερους λογαριασμούς και οι υπάλληλοι επιμένουν για υψηλότερους μισθούς. Το αποτέλεσμα είναι να συμπιέζονται οι μικρότεροι (και συχνά νεότεροι) πάροχοι, που δεν είναι ικανοί να αυξήσουν τα αυστηρά καθορισμένα έξοδα τους για μια ευρύτερη βάση υπαλλήλων. Σε όλη την Ινδία και τις Φιλιππίνες, ήδη έχει γίνει μεγάλη ορθολογικοποίηση (δηλ. κλεισίματα, εξαγορές , συγχωνεύσεις, κ.λ.π.) της βιομηχανίας των τηλεφωνικών κέντρων, και η Gartner μάλλον έχει δίκιο να λέει ότι έρχονται κι άλλα. [www.indiadaily.com – 8th of July 2005]

Περαιτέρω μετεγκαταστάσεις
Οι Ινδικές εταιρίες κατάφεραν μόνο για ένα μικρό διάστημα 2 ή 3 ετών να εγκαθιδρύσουν εαυτόν ως χαμηλόμισθες-εναλλακτικές για το διεθνές κεφάλαιο. Η απάντηση των εργατών σύντομα σύνθλιψε αυτήν την εικόνα. Σαν αντίδραση, χώρες όπως οι Φιλιππίνες, το Πακιστάν και η Νότιος Αφρική μπαίνουν στο παιχνίδι. Συχνά, φτηνές δικαιολογίες εισάγονται με σκοπό να συγκαλύψουν το γεγονός πως αυτές οι χώρες προκαλούν ενδιαφέρον στο κεφάλαιο, μόνο για την «παρθενία» τους και τους χαμηλούς μισθούς των εργατών τους. Οι Φιλιππίνες και εν μέρει το Πακιστάν διακηρύσσονται ως πιο ενδιαφέρουσες, εξαιτίας της «αμερικανοποιημένης» κουλτούρας και εξωτερικής πολιτικής τους. Αυτό το επιχείρημα αυτοαναιρείται, δεδομένου ότι οι δουλειές ήδη μετεγκαθίστανται από τη Μανίλα προς την περιφέρεια λόγω χαμηλότερων ενοικίων και μισθών.

Οι Φιλιππίνες
Μια πρόσφατη έρευνα από την εταιρία ACA Research που έχει βάση τη Σιγκαπούρη και Fortune 500 εταιρία προσωπικού Kelly Services με έδρα το Μίσιγκαν, φαίνεται να λέει πους οι Φιλιππινέζοι σταδιακά εξελίσσονται στις επιχειρήσεις outsourcing και σύντομα θα υπερβούν τους Ινδούς. Ενώ ένας υπάλληλος μιας ινδικής offshore είναι πιθανόν να μείνει άρρωστος για 15 μέρες το χρόνο, οι Φιλιππινέζοι τα καταφέρνουν μόνο με 8 μέρες άδειας ασθενείας το χρόνο. Είναι επίσης πιο πιστοί. Όταν ο υπάλληλος της γειτονικής εταιρίας μένει λιγότερο από ένα χρόνο (11 μήνες) στην εταιρία, ο Φιλιππινέζος συνάδελφος του μένει 19 μήνες κατά μέσον όρο στην εταιρία. Οι Φιλιππίνες είναι ο τρίτη μεγαλύτερη αγγλόφωνη χώρα. Περίπου 72% του πληθυσμού μιλά μέτρια αγγλικά. Οι Φιλιππίνες έχουν ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά εγγράμματου πληθυσμού (94%) στον κόσμο. Επίσης η αμερικάνικη στρατιωτική κατοχή άφησε και μια δυνατή βάση τηλεπικοινωνιών στη χώρα, η οποία ήταν υπό τον στρατιωτικό έλεγχο των Η.Π.Α. από το 1898 ως το 1935. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός πως και στην Ινδία ο Βρετανικός έλεγχος βοήθησε ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού στο να αποκτήσει αγγλική γλωσσομάθεια. Ο Καναδάς και οι Ιρλανδία επίσης επωφελούνται από τις γλωσσικέ τους ικανότητες για να αναπτύξουν τις outsourcing επιχειρήσεις τους. Το Μεξικό, που ήταν υπό Ισπανικό έλεγχο από το 1521 ως το 1810, έχει λάβει ένα τεράστιο κομμάτι ισπανόφωνων δραστηριοτήτων από τις Η.Π.Α. Στις Φιλιππίνες, η ομοιότητα στο νομικό και φορολογικό πλαίσιο με τις Η.Π.Α. έχει βοηθήσει τη διοικητική διαχείρηση των αμερικάνικων εταιριών που στέλνουν outsourcing εκεί. Οι Chevron Texaco, AOL, P&G, Accenture και Dell έχουν στήσει κέντρα εκεί. Βασικά δίκτυα εταιριών Outsourcing στις Φιλιππίνες, βρίσκονται στη Μανίλα και το Cebu. Τώρα, υπά΄ρχουν περίπου 100 τηλεφωνικά κέντρα στη χώρα. Εταιρίες όπως οι HSBC, Dell, AIG και UPS έχουν στείλει διάφορες δραστηριότητες τους outsourcing εκεί. [www.callcentersindia.com – March 2005]. Πέρα από τα λιγότερο ή περισσότερο ενδιαφέροντα στοιχεία, μας άρεσε και η επικεφαλίδα του ακόλουθου άρθρου που εμφανώς επιβεβαιώνει τη θέση μας:

*Η έκρηξη των τηλεφωνικών κέντρων στις Φιλιππίνες επεκτείνεται και πέρα από την πρωτεύουσα: Αντιμέτωπες με μια άνοδο στους μισθούς, καθώς η δεξαμενή ειδικευμένων υποψηφίων στη Μανίλα και το κεντρικό Cebu αδειάζει, οι εταιρίες υπεργολαβίας μετακινούνται σε τμήματα της χώρας που είναι ακόμη πλούσια σε αγγλόφωνους υποψηφίους, πρόθυμους να δουλέψουν για 12,000 pesos ($220) το μήνα. Στο Banguio, 120 μίλια βόρεια από τη Μανίλα, περισσότερο από το 1/3 του πληθυσμού (300.000) είναι σπουδαστές. Ως τώρα υπάρχει μόνο ένα τηλεφωνικό κέντρο, διοικούμενο από την ClientLogic Corp τμήμα της καναδέζικης Onex Corp. «Είναι ένα χρυσωρυχείο» είπε ο Ramon Dimacali, επικεφαλής του ομίλου Outsource Philippines, που βλέπει οφέλη πέρα από το επίπεδο των μισθών που είναι κατά ένα τρίτο χαμηλότεροι από ότι στη Μανίλα, για του ίδιου επιπέδου απόφοιτους. « Υπάρχει προφανώς υψηλότερη πίστη, λιγότερη φθορά, και λιγότερη αναταραχή» είπε. Αλλά υπάρχουν σημάδια έκρηξης, μια σπάνια τα τελευταία χρόνια φωτεινή κηλίδα στην χρεωμένη οικονομία, που θα μπορούσε σύντομα να έρθει αντιμέτωπη με τα όρια μιας υποχρηματοδοτούμενης εκπαίδευσης, τις φτωχές υποδομές και την περιορισμένη προσφορά εργασίας. H Bangalore στην Ινδία παράγει σχεδόν 400.000 απόφοιτους το χρόνο μόνη της, όπως και όλες οι Φιλιππίνες. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κρίσιμη κατάσταση όσον αφορά τις προσλήψεις» είπε η Carol Dominguez, πρόεδρος της εταιρίας προσλήψεων John Clements Consultants. «Χάνονται περισσότεροι άνθρωποι από όσους μπορούν να προσληφθούν. Τα τηλεφωνικά κέντρα πρέπει μα φτιάξουν μια στρατηγική διατήρησης των εργαζομένων». Μέσα στο 2001, υπήρχαν μόνο 6 χώρες που θεωρούνταν σοβαροί ανταγωνιστές για το αμερικάνικο χρήμα που έφευγε στο outsourcing. Τώρα υπάρχουν περί τις 30, με την ανατολική Ευρώπη, την Κίνα και τη Νότια Αφρική μεταξύ τους. Η εταιρία ερευνών Datamonitor, με έδρα της το Λονδίνο, είπε σε μια αναφορά της το Φλεβάρη, ότι οι Φιλιππίνες ήταν ένας δυνατός ανταγωνιστής για την Ινδία και τις σχεδόν 250.000 νέες θέσεις εργασίας σε τηλεφωνικά κέντρα, που αναμένονταν να δημιουργηθούν στις δύο χώρες ως το 2009. Οι Φιλιππίνες τώρα έχουν περίπου 60.000 θέσεις εργασίας από outsourcing, σε σύγκριση με τις 245.000 της Ινδίας, σύμφωνα με την Datmonitor. [Reuters – 12th of May 2005]

*Οι Φιλιππίνες έχουν ένα φωτεινό σημείο, την βιομηχανία των τηλεφωνικών κέντρων που δημιούργησε δουλειές για περισσότερους Φιλιππινέζους. Από 1.500 θέσεις το 2000 η βιομηχανία αναπτύσσεται κατά 20.000 το χρόνο και αναμένεται να φτάσει τις 60.000 με το τέλος του 2005 με σχεδόν 1δις $ έσοδα. Αλλά έχουμε πολύδουλειά ακόμα για να φτάσουμε τις 150.000 θέσεις της Ινδίας. [www.mb.com.ph – 22nd of May 2005]
* Η βρετανική τράπεζα HSBC άνοιξε ένα διεθνές τηλεφωνικό κέντρο 2.000 θέσεων και διοικητικές υπηρεσίες στο προάστιο Alabang της Μανίλα. Η 185.000 τ.μ. εγκατάσταση στο Northgate Cyberzone θα είναι η μόνιμη τοποθεσία του όγδοου διεθνούς τηλεφωνικού κέντρου της τράπεζας. Η τράπεζα έχει σε λειτουργία παρόμοιους κόμβους στην Κίνα, την Ινδία, τη Μαλαισία τη Σρι Λάνκα. Ο κόμβος αυτός απασχολεί 1300 άτομα και αναμένεται να προσλάβει 2000 αυτό το χρόνο. Διαχειρίζεται υπηρεσίες τηλεφωνικών κέντρων, κυρίως εξυπηρέτηση πελατών με πιστωτικές κάρτες για πελάτες της τράπεζας στο Η.Β. και στις Η.Π.Α. Σύντομα θα εξυπηρετεί τις προδιαγραφές του του ομίλου HSBC. Ο/Η Jebsen είπε πως είναι πιο ακριβό να δημιουργήσεις μια τέτοια εγκατάσταση στην Ινδία από ότι στις Φιλιππίνες, αλλά λιγότερο από ότι στην κίνα. Η μέση επένδυση για τηλεφωνικά κέντρα στις Φιλιππίνες κυμαίνεται από 3000$ σε 6000$ ανά θέση εργασίας. [money.inq7.net – 15th of June 2005]
* Φιλιππίνες: Αλλάζει ο εθνικός κώδικας εργασίας με σκοπό να ενισχυθεί ο τομέας των τηλεφωνικών κέντρων: Για να ενισχυθεί ο ακμάζων τομέας του outsourcing στη χώρα, ένα μέλος του Κονγρέσου έκανε αίτηση άμεσης ανάκλησης μιας παλιο-μοδίτικης διάταξης τους Εργατικού Κώδικα που απαγορεύει την απασχόληση γυναικών τη νύχτα. «Η απόλυτη απαγόρευση της νυστερινής εργασίας των γυναικών έχει γίνει τελείως απαρχαιωμένη, άσχετη και ανεφάρμοστη» είπε ο Rep. Eduardo Gullas του Cebu. Τώρα, έιπε ο Gullas, οι τοπικές outsourcing εταιρίες, περιλαμβνομένων και των τηλεφωνικών κέντρων που προσλαμβάνουν και απασχολούν κυρίως γυναίκες, αντιμετωπίζουν την απαγόρευση μέσα από τη βαρετή διαδικασία του να επιζητούν εξαίρεση τους από το Τμήμα Εργασίας και Απασχόλησης. Εφόσον έχουν ν ακάνουν με πελάτες από διάφορες χρονικές ζώνες, τα τηλεφωνικά κέντρα πρέπει να λειτουργούν σε ως και 3 βάρδιες, 24 ώρες τη μέρα. [news.balita.ph – 30th of June 2005]

* Στη λούπα: Φιλιπππινέζικη εταιρία τηλεφωνικών κέντρων στέλνει outsourcing στις Η.Π.Α: Η Φιλιππινέζικη εταιρία που πέρυσι απέκτησε την Phase 2 Solutions με έδρα της το Scottsdale, άνοιξε ένα ακόμη τηλεφωνικό κέντρο στην κοιλάδα (σ.τ.μ. Salt River Valley, ή, «Κοιλάδα του ήλιου) και προσλαμβάνει ως και 800 υπαλλήλους. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρίας, οι περισσότερες θέσεις εργασίας ξεκινάν από 9$ την ώρα με δυνατότητες για μπόνους παραγωγικότητας. Η ETelecare Global Solutions που είναι μια ακόμα εταιρία τηλεφωνικών κέντρων, έχει τώρα 3 τηλεφωνικά κέντρα στην κοιλάδα, απασχολώντας 1600 εργαζόμενους. Επειδή σχεδόν 800 από τις θέσεις έχουν ήδη πληρωθεί, η συνολική απασχόληση από την εταιρία στην κοιλάδα θα κυμανθεί τελικά από 2200 μέχρι 2400 θέσεις, κάνοντας την μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες τηλεφωνικών κέντρων στην κοιλάδα. [The Arizona Republic – 30th of June 2005]

Πακιστάν
Το Πακιστάν προσπαθεί να αντιγράψει την επιτυχία της Ινδίας στο να δελεάσει την εργασία τεχνολογιών διαδικτύου., αλλά το κάνει αργά: Σκεφτείτε το outsourcing υπηρεσιών και λογισμικού, και μέρη όπως το Bangalore, τη Manila, και ίσως τη Βουδαπέστη. Αλλά το Lahore ή το Karachi; Η χώρα εντέλει, μοιράζεται το ίδιο βρετανικό αποικιοκρατικό παρελθόν με την Ινδία και έχει περίπου 17 εκ. αγγλόφωνους. Έχει μια τεράστια κοινότητα αλλοδαπών με εμπειρία στην τεχνολογία. Και όπως και η Ινδία, έχει μια κουλτούρα που εκτιμά την εκπαίδευση και τη σκληρή δουλειά. Οι μισθοί, εντωμεταξύ, είναι στο ίδιο περίπου επίπεδο με την Ινδία, με τους εργάτες των τηλεφωνικών κέντρων να κερδίζουν περίπου 12 $ τη μέρα και οι αρχάριοι μηχανικοί λογισμικού να βγάζουν 5,000$ ή κάπου εκεί, το χρόνο. Οι χαμηλότερου επιπέδου επιχειρήσεις όπως τηλεφωνικά κέντρα αναμένεται να αναπτυχθούν ακόμα γρηγορότερα: Κάπου 120 κέντρα έχουν ανοίξει στο Πακιστάν τα τελευταία δύο χρόνια. Σήμερα απασχολούν 3.500 ανθρώπους, και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί κατά 60% το χρόνο. Η Arwen Tech, μια εταιρία στο Κράτσι, που διοικεί ένα τηλεφωνικό κέντρο 600-θέσεων, είδε τις πωλήσεις της να διπλασιάζονται τον περασμένο χρόνο, στα 10εκ. $, εξυπηρετώντας πελάτες όπως η Εθνικές Αερογραμμές του Πακιστάν και το τοπικό φραντσάιζ της KFC Corp. (YUM!). [www.blogsource.org – 25th of May 2004]

Νότιος Αφρική
* Αφρική: Άλλο ένα αγγλόφωνο έθνος προχωρά μπροστά για να προσκαλέσει σε αγώνα την Ινδία, όσον αφορά την αγορά των τηλεφωνικών κέντρων. Μια πρωτοβουλία υποστηριζόμενη από την εθνική και τις επαρχιακές κυβερνήσεις της Νότιας Αφρικής στο να προσελκύσει τηλεφωνικά κέντρα πολυεθνικών σ’ αυτήν την παράκτια πόλη, θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στον τεράστιο ρόλο της Ινδίας σ’ αυτό το πεδίο. Ένας από τους βασικότερους λόγους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Νότιο Αφρική να υπερσκελίσει την Ινδία ήταν η σταθερότητα του δικτύου της. Είπε ότι στην Ινδία μερικές φορές υπήρχαν «καταρρεύσεις» του δικτύου που άφηναν τις πολυεθνικές με προβληματισμούς για τον» χρόνο εκτός». Υποστηριζόμενη από την επαρχιακή κυβέρνηση του Δυτικού Ακρωτηρίου όπως και από το εθνικό υπουργείο εμπορίου, η βιομηχανία των τηλεφωνικών κέντρων στο Cape Town αναμένεται να αναπτυχθεί εκθετικά, και ο αριθμός των θέσεων εργασίας να αυξηθεί σε πλέον των 1.000 μέσα στους επόμενους ε μήνες, από μόλις 60 που ήταν δυο χρόνια πριν. [BBC – 17th March 2005]
* Η Νότιος Αφρική έχει πολλά από τα πλεονεκτήματα της Ινδίας, λέει ο Bell. Έχει μια κληρονομιά αγγλικής γλώσσας, εκπαίδευση υψηλής ποιότητας, σχετικά χαμηλούς μισθούς και εξαιρετική πολιτική και επιχειρηματική δομή. Περισσότερα από 200 τηλεφωνικά κέντρα λειτουργούν μόνο στο Cape Town. [www.informit.com – 17th of June 2005]

Λατινική Αμερική
* Έρευνες από την ανεξάρτητη εταιρία Datamonitor (DTM.L) συμπεραίνουν ότι σχετικά με το φόβο απωλειών θέσεων εργασίας από τις Η. στη Λατινική Αμερική γίνεται πολύς λόγος για το τίποτα. «Σύμφωνα με τη Datamonitor, η λατινοαμερικάνικη αγορά τηλεφωνικών κέντρων είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στον κόσμο, με αιχμή του δόρατος τη Βραζιλία, το Μεξικό και την Αργεντινή. Την τρέχουσα περίοδο έχει πάνω από 336.000 υπαλλήλους σε 5.100 τηλεφωνικά κέντρα. [TMCnet.com – May 25, 2004]
* Παρόλο που έχει έναν πληθυσμό μόλις 4 εκ. κατοίκων, μέσω ενός συμβολαίου για outsourcing με την Hewlett-Packar, η Κόστα Ρίκα αναβάθμισε το ρόλο της σαν κεντρική φιγούρα ανάμεσα στα έθνη της Κεντρικής Αμερική και τη ς Καραϊβικής που ασχολούνται με το outsourcing. Αν και τα σχετικά εγχειρήματα ακόμη εμποδίζονται από γραφειοκρατικές περιπλοκές όπως η ICE, το τηλεπικοινωνιακό μονοπώλιο της Κόστα Ρίκα, κάποιοι μάνατζερς αρχίζουν ν α βλέπουν τη χώρα σαν ένα κέντρο για εναλλακτικό outsourcing. H InformationWeek αναφέρει: Ενώ η χώρα λεχει τις υποχρεωτικές επιχειρήσεις τηλεφωνικών κέντρων και τεχνολογικής υποστήριξης, έχει αρχίσει επίσης να διεξάγει και κάποια ευφάνταστα έργα. Η Κόστα Ρίκα είναι η γη του καφέ- τον καλούν «σπόρο χρυσού». Και όπως του ταιριάζει, μια τοπική εταιρία τεχνολογιών πληροφορικής ανέπτυξε μια μηχανοποιημένη από υπολογιστές λύση για το ξεδιάλεγμα αυτών των πολύτιμων σπόρων. Η εταιρία, η Xeltron, δουλεύει τώρα στην ανάπτυξη της λύσης για το ξεδιάλεγμα του ρυζιού και βλέπει μια πιθανή παγκόσμια αγορά σ’ αυτό. [FT – 23th of April 2005]

Ισραήλ
Η Ιερουσαλήμ μετατρέπεται σε πρωτεύουσα των τηλεφωνικών κέντρων: Όταν ο αμερικάνος επιχειρηματία και φιλάνθρωπος Howard Jonas επισκέφτηκε την Ιερουσαλήμ, κατά τη διάρκεια της έξαρσης της ιντιφάντα εξεπλάγη από το πόσοι άνεργοι άνθρωποι υπήρχαν εκεί, ακόμα και ανάμεσα σε αυτούς με υψηλή μόρφωση. Αποφάσισε να πάει πιο πέρα από τις δωρεές και το καλοκαίρι του 2002, ίδρυσε τηνIDT Global (πρώην CSM), μια θυγατρική της εταιρίας του Fortune 1000 IDT, τον τέταρτο μεγαλύτερο πάροχο τηλεπικοινωνιών στις Η.Π.Α. Βρήκε 20 Ιεροσολημίτες, που παλαιότερα ζούσαν στην Αερική και μεγάλωσαν μέσα σε αμερικάνικη κουλτούρα και τρόπους, και τους έβαλε σε δουλειά. Το τηλεφωνικό κέντρο που εξυπηρετούσε τις Η.Π.Α., τον Καναδά και τη δυτική Ευρώπη αναπτύχθηκε γρήγορα από τους 20 στους 650 εργαζόμενους – ειδικευμένους και με μόρφωση εργάτες- και το νέο κυκλοφόρησε στην κοινότητα των μεταναστών όπου το να έχεις μητρική γλώσσα διαφορετική από την εβραϊκή, δεν χρειαζόταν πλέον να είναι μειονέκτημα. «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Ιερουσαλήμ είναι το ιδανικό μέρος για τις αμερικάνικες και ευρωπαϊκές εταιρίες να στείλουν outsourcing τις δουλειές τους. Υπάρχει μια τεράστια πηγή μυαλών, από μετανάστες από την Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη που αποτελεί ασύγκριτη πηγή εργατικής δύναμης», είπε στο ISRAEL21c. «Έχουμε προσελκύσει ανθρώπους από όλους τους τύπους εμπειριών και επαγγελματικών τρόπων ζωής, για να μην αναφέρουμε τις πολυγλωσσικές δυνατότητες που είναι διαθέσιμες.». Ένα σημαντικό στοιχείο της SUJ όσον αφορά πιθανούς ξένους επενδυτές, όπως αυτό καταγράφεται από την έρευνα, είναι το ότι το κόστος της εργασίας στην Ιερουσαλήμ είναι 40-60% χαμηλότερο από ότι στις Η.Π.Α. ή στο Η.Β. για παράδειγμα, αλλά οι υπηρεσίες είναι εξειδικευμένες, αντίθετα με την Ινδία, όπου οι υπηρεσίες είναι φτηνές αλλά χαμηλής τεχνολογίας. Άλλα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν ένα ασυνήθιστο εργατικό δυναμικό με ικανότητα μητρικής-γλώσσας σεσε ένα ευρή αριθμό γλωσσών, συμπεριλαμβανομένων Ακκλικών, Αραβικών, Γαλλικών, Ρώσικων, Ισπανικών και Γερμανικών. Η SUJ επανδρώνεται επίσης σε προσωπικό και διοίκηση από Εβραίους και Άραβες από όλη την Ιερουσαλήμ. «Το αραβικό στοιχείο παίζει σημαντικό ρόλο» λέει ο/η Khazdan. «Η Αίγυπτος δεν πρόκειται να στείλει outsourcing στο Ισραήλ, αλλά η ευρώπη έχει ένα αυξανόμενο αριθμό αραβόφωνων.» «Πρώτα από όλα, υπάρχει πληθώρα βορειοαμερικάνων και ευρωπαίων επαγγελματιών μέσα και γύρω από την Ιερουσαλήμ, οι οποίοι έχουν αποφασίσει να κάνουν το Ισραήλ σπίτι τους. Το 75 % αυτών των μεταναστών είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου – είναι καλά μορφωμένο εργατικό δυναμικό και τεράστια πηγή για εμάς» είπε ο/η Barnett. «Το Ισραήλ είναι ποιο σταθερό πολιτικά από ότι οι Ινδία, οι Φιλιππίνες, η Νότια Αφρική, το Μεξικό, η Κίνα, η Βραζιλία και η Ρουμανία. Έχουμε μεγάλες εταιρίες όπως οι Intel και IDT, και η πολιτική κατάσταση δεν τις επηρεάζει καθόλου…Νομίζω πως (ακόμα και) η Catalyst δεν περίμενε να βρει πως η Ιερουσαλήμ ήταν τόσο κατάλληλη για «διεθνούς επιπέδου» outsourcing, με όρους τεχνολογικών δεδομένων,

Ανατολική Ευρώπη και άλλες
* Τα τηλεφωνικά κέντρα είναι στο δρόμο τους για Ινδία, σημείωσε ο Friedman («στηλίστας» των New York Times). «Θα μετακινηθούν στην Μαυριτανία, θα πάνε στην Αίγυπτο, όπου έχουν ένα τηλεφωνικό κέντρο 1.000 ατόμων που δουλεύει για τη Microsoft. Είναι ένα τηλεφωνικό κέντρο που πριν από 5 χρόνια θα είχε πάει στο Bangalore και τώρα είναι στο Κάιρο. So Έτσι τα φθηνά προϊόντα θα μεταναστεύσουν.” [news.pacificnews.org – 6th of June 2005]
* Η τάση είναι προς «περισσότρες offshore δραστηριότητες σε χώρες εκτός της Ινδίας, όπως κάποιοι μικροί παίχτες όπως η Τσεχία και η Μαλαισία», σημειώνει η Pau. «Επιπλέον, προσθέτει, είναι πιθανό να υπάρξει μια περαιτέρω ανατολική ώθηση, σε χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, καθόσον η δουλειά θα φεύγει από χώρες όπως η Τσεχία και η Ουγγαρία. Στην άμπωτη και την παλίρροια του τομέα εταιριών outsourcing, μια χώρα – η Ιρλανδία φαίνεται- να βρίσκεται στην άμπωτη. Η Ιρλανδία, που φιλοξενεί τηλεφωνικά κέντρα στο Δουβλίνο, έχει κορεστεί και βλέπει τα κόστη και τους μισθούς να αυξάνονται. Μπορεί αυτό να μην συμβαίνει στη βόρεια Ιρλανδία, όπου η Ινδική HCL Technologies BPO Services, πρόσφατα ανέφερε ότι προσέθεσε 400 θέσεις σε ένα τηλεφωνικό κέντρο που λειτουργεί στο Μπέλφαστ εξυπηρετώντας ευρωπαίους πελάτες. Η HCL πήρε το τηλεφωνικό κέντρο από την British Telecom το 2001 και ήδη απασχολεί 1,100 ανθρώπους εκεί. Ένα στέλεχος της εταιρίας ανέφερε την ευνοϊκή «βάση κόστους» της Βόρειας Ιρλανδίας σαν ένα παράγοντα στην απόφαση της εταιρίας του να επεκτείνει το τηλεφωνικό κέντρο. Άλλος ένας ανταγωνιστής στο outsourcing που στοχεύει άμεσα την Ιρλανδία είναι η Τσεχία. Η CzechInvest, βραχίονας του τσέχικου υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου, σημειώνει πως ο μέσος μισθός σε κέντρα μοιρασμένων-υπηρεσιών στην Τσεχία είναι λιγότερο από το ένα τρίτο του μισθού για συγκρίσιμες θέσεις στην Ιρλανδία. Τα συνολικά έξοδα στην Πράγα είναι λιγότερα από τα μισά, από αυτά στην Ιρλανδία. [www.informit.com – 17th of June 2005]

Σεξ και Βία
Τελευταία αλλά ευτυχώς όχι καταϊδρωμένα, μερικά καλά νέα που αφορούν τη θεμελιώδη κινητήρια δύναμη της κοινωνίας:
* 3 τραυματίες μπάτσοι σε βιαιότητες σε τηλεφωνικό κέντρο στο Mumbai: Η εν εξελίξει διαμάχη ανάμεσα στο σωματείο εργαζομένων και τη διοίκηση του τηλεφωνικού κέντρου στο Mumbai εξελίχθηκε βίαια τη Δευτέρα με τρεις αστυνομικούς τραυματίες στον πετροπόλεμο. Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, το σωματείο εργαζομένων και η διοίκηση της Hope India Ltd, ενός τηλεφωνικού κέντρου στο Saki Vihar του προαστιακού Powai, βρισκόταν σε σύγκρουση και περίπου 400 εργαζόμενοι ήταν σε απεργία τις τελευταίες μέρες. Η διαμάχη έλαβε βίαιη τροπή σήμερα όταν όπως αναφέρεται η διοίκηση προσπάθησε να απομακρύνει τους εργαζόμενους. Ένας περίοικος φοβούμενος ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει κάλεσε την αστυνομία. Όταν η αστυνομία έφτασε ήδη στο σημείο για να παρέμβει πέτρες εκτοξεύονταν εναντίον τους από μέσα από τα γραφεία. Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά το λιθοβολισμό. Η βαρύτητα των τραυματισμών δεν είναι ακόμα γνωστή. Οι πηγές αναφέρουν πως καλέστηκαν στην περιοχή «βαριές» αστυνομικές δυνάμεις και η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Αξιωματούχοι της αστυνομίας κατευθύνθηκαν στην περιοχή για να επιβλέψουν τις επιχειρήσεις. [UNI – Mumbai, 7th of May 2005]

‘Kaam’στα Χίντου σημαίνει και «δουλειά» και «σεξ», και πολλά αγόρια και κορίτσια από τα τηλεφωνικά κέντρα φαίνεται πως προτιμούν τη δεύτερη ανάγνωση:
Κρυφές κάμερες δείχνουν τεράστια σε αριθμό περιστατικά σεξ στη δουλειά από αγόρια και κορίτσια που δουλεύουν σε ΒΡΟ (σ.τ.μ. Business Process Outsourcing, εταιρίες υπεργολαβίας) τα βράδια. Τις νύχτες αγόρια και κορίτσια σε τηλεφωνικά κέντρα κάνουν σεξ και μυστικά τοποθετημένες κάμερες τους καταγράφουν. Η επιδημία του σεξ στην Ινδία ειδικά στα τηλεφωνικά κέντρα ανεβαίνει σε αστρονομικά ποσά. Σύμφωνα με κάποια think tanks, αυτά τα αγόρια και κορίτσια στα είκοσί τους πάιρνουν τη σεξουαλική τους ελευθερία, δουλεύοντας μαζί τα βράδια. Οι σεξουαλικές δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια και μετά τις ώρες εργασίας σε διάφορα μέρη. Πολλές εταιρίες λαμβάνουν μέτρα πειθάρχησης. Κυρίως απολύουν όσους υπαλλήλους κάνουν σεξ εν ώρα εργασίας. Αλλά ο αριθμός των εργαζομένων που εμπλέκεται σε λεσβιακό και στρέητ σεξ τελευταία έχει εκτοξευθεί [www.indiadaily.com – 8th of June 2005]

[prol-position news #3, 8/2005]

4 Σχόλια

  1. […] να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο πηγαίνετε εδώ ή πατήστε το σύνδεσμο BAngalore’ s Calling στη Στήλη μας με […]


  2. ενδιαφερομαι για δουλεια στην εταιρια σας


  3. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΩ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΑΣ


  4. Προσλαμβάνεσαι. Αρχίζεις αύριο 8μιση το πρωί.Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: