h1

αναδημοσίευση

22 Ιουλίου, 2009

Η ιστορία μεταξύ ΟΤΕ και ΕΔΕΤ για το χτύπημα του ιστοτόπου athens.indymedia είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους.

Μέσα στο καλοκαίρι μία ιδιωτική επιχείρηση (ΟΤΕ) με εξώδικα επιχειρεί να παρέμβει στα εσωτερικά των πανεπιστημίων και να “κατεβάσει” το μεγαλύτερο (μολονότι με τις παθογένειές του) σάιτ πολιτικού προβληματισμού, που υπάρχει στο Ελληνικό διαδίκτυο, και γενικώς ένα από τα μεγαλύτερα σάιτ σε επισκεψιμότητα στον Ελλαδικό χώρο. Ο στόχος προφανής : η λογοκρισία του διαδικτυακού περιεχομένου (δήθεν ευαισθησίες για το ασήμαντο κόστος φιλοξενίας του σάιτ από τον ΟΤΕ είναι υποκριτικές). Τα πολιτικά ελατήρια επίσης προφανή : η εντεταλμένη υπηρεσία στο βαθύ κράτος ΛΑΟΣ – ΝΔ για το χτύπημα κάθε εστίας κοινωνικής αντίστασης και για την εκδίκηση σε βάρος του Δεκέμβρη.

Η κίνηση αυτή δεν είναι ξέχωρη αλλά αδιάσπαστη με τη σωρεία επιθέσεων του συστήματος σε βάρος των ελευθεριών μας. Μπορεί οι τράπεζες DNA, η 24ωρη λειτουργία των καμερών, η μη εφαρμογή του απορρήτου στο διαδίκτυο να είναι μόνο κάποιες από τις ενέργειες της κρατικής μηχανής σε σχέση με την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα σχέδιά της για αυτή. Αυτό το όργιο όμως καταστολής επεκτείνεται και στον πολύ πραγματικό κόσμο με το πογκρόμ κατά των μεταναστών και τις επικείμενες επιθέσεις κατά του α/α χώρου.

Η ομάδα SID μαζί με άλλους συντρόφους ξεκινούν μία καμπάνια κατά του πΟΤΕ, έχοντας σαφή γνώση και αποδίδοντας τη δέουσα σημασία στο ρόλο της συγκεκριμένης ιδιωτικής εταιρείας στο ζήτημα και της γενικότερης θέσης ισχύος των ιδιωτικών εταιρειών σε θέματα διαδικτύου. Η καμπάνια αυτή θα αποτελεί μέρος των γενικότερων κινητοποιήσεων ενάντια στις μεθοδεύσεις κατά του athens.indymedia και την καταστολή της ελεύθερης έκφρασης στο διαδίκτυο.

[από inlovewithlife.wordpress.com]

Για να μην ξεχνιόμαστε…

Το σκηνικό που στήνεται αυτό το διάστημα γύρω από τους κινδύνους της “ανεξέλεγκτης” πληροφορίας στο διαδίκτυο, δεν είναι ούτε κάτι χθεσινό, ούτε κάτι μεμονωμένο. Η κοινωνία της διαρκούς επιτήρησης και τουηλεκτρονικού χαφιέ θεσμοθετείται μέρα με τη μέρα και αν αυτό ακούγεται εξωπραγματικό, ας ρίξουμε μια ματιά σε τι ήδη συμβαίνει σε άλλες χώρες του κόσμου, αλλά και στα μέρη μας.

  • Δύο μόλις μήνες πριν, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπάθησε να περάσει νόμο ο οποίος δίνει το δικαίωμα στις εταιρίες παροχής internet να καθορίζουν σε ποιες ιστοσελίδες θα έχουμε πρόσβαση και σε ποιες όχι. Το κριτήριό τους θα ήταν το..γούστο τους και φυσικά από που θα αποκομίζουν περισσότερα κέρδη.
  • Τα καρτέλ της βιομηχανίας μουσικής και κινηματογράφου μηνύουν με τεράστια πρόστιμα για “παράνομο” κατέβασμα αρχείων και “κλοπή” πνευματικής “ιδιοκτησίας” σε ΗΠΑ και ευρώπη.
  • Σε Αγγλία και ΗΠΑ, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001, η νομοθεσία επιτρέπει την παρακολούθηση και καταγραφή των διαδικτυακών κινήσεων των πολιτών με ηλεκτρονικά μέσα εν αγνοία τους
  • Στη Γαλλία εδώ και καιρό προσπαθούν να περάσουν νόμο για όσους κατεβάζουν “παράνομα”, να τους κόβεται η σύνδεση, αλλά να συνεχίζουν να την πληρώνουν! Μάλιστα την απόφαση διακοπής δεν θα την έκρινε κά ποιο δικαστήριο, αλλά οι ίδιοι οι πάροχοι με το έτσι θέλω!
  • Κυβερνήσεις όπως της Κίνας και του Ιραν, λογοκρίνουν το περιεχόμενο στο οποίο οι πολίτες έχουν πρόσβαση και παρακολουθούν τις επικοινωνίες τους.
  • Καταδίκη του pirate bay σε μια εντελώς γελοία δίκη
  • Στην ελλάδα πέρασε νόμος που δίνει το δικαίωμα στους παροχείς internet να παρακολουθούν και να καταγράφουν τις κινήσεις μας στο διαδίκτυο, εισαγγελείς γνωμοδοτούν για το μη απόρρητο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, συγκεκριμένοι ιστότοποι και μπλόγκερς μπαίνουν στο στόχαστρο των αρχών…

Τα παραπάνω είναι μέρος μόνο μιας μακράς λίστας πραγμάτων που αποτελούν πρόγευση για το τι μέλλον σχεδιάζει η πλουτοκρατία και οι παρατρεχάμενοί της. Αλλά γιατί τα κάνουν όλα αυτά;

Πάνια θα βλέπεις και πολύ σου είναι

Ποιος είναι λοιπόν ο ιδανικός πολίτης; Αυτός που δε ρωτάει πολλά φυσικά! Αυτός που γυρίζει πτώμα απ΄το δεκάωρο, τρώει κάτι ετοιματζίδικο, βλέπει από συνήθεια λίγη τηλεόραση και πέφτει για ύπνο για να αντέξει και την επόμενη μέρα. Τόσος λίγος χρόνος μας μένει, αλλά και αυτόν ακόμη τον ελάχιστο χρόνο,πρέπει να βλέπουμε, να ακούμε και να σκεφτόμαστε αυτά που θέλουν.

Για να γίνει αυτό χρειάζονται δύο πράγματα:

  1. όλος ο τηλεοπτικός και έντυπος πλουραλισμός είναι στην ουσία ένας μονόλογος, από πρετεντέρη μέχρι πάνια και από επσρέσο μέχρι καθημερινή, μας ταΐζουν τα ίδια και τα ίδια σκουπίδια, μέχρι να μάθουμε να τα παπαγαλίζουμε καλά.
  2. το δεύτερο και σημαντικότερο είναι να μην έχεις πρόσβαση σε εναλλακτικές μορφές πληροφόρησης.

Σήμερα η εναλλακτική πληροφόρηση περνάει κατά κύριο λόγο από το διαδίκτυο (blogs, ιστοσελίδες κλπ) και αυτό δεν είναι τυχαίο. Ως μέσο το διαδίκτυο είναι από τη φύση του διαδραστικό, μπορείς εύκολα και να λάβεις και να δώσεις πληροφορίες, χωρίς να μεσολαβεί κανείς (μεγαλοεκδότες, συμφέροντα κλπ κλπ).Όλοι αυτοί λοιπόν που έχουν συμφέρον να μην ακούγονται και πολλές διαφορετικές φωνές, με δούρειους ίππους την τρομοκρατία, το έγκλημα, τους παιδόφιλους και άλλα κοινωνικά ευαίσθητα θέματα, κάνουν ότι μπορούν για να λογοκρίνουνε το περιεχόμενο στο οποίο έχουμε πρόσβαση και που διακινείται στο internet. Στόχος τους είναι όχι τα παραπάνω, αλλά η δική μας ελεύθερη σκέψη και διακίνηση ιδεών, γιατί μόνο πειθήνιοι και αφελείς άνθρωποι θα πιστέψουν πως τέτοιες “καμπάνιες” είναι για το δικό τους καλό.

Πόκερ με ανοιχτά χαρτιά

Κίνηση πρώτη:

Εδώ και κάποιο καιρό διάφοροι νοσταλγοί του γκέμπελς, λαϊκιστές πατριώτες, όλος ο συρφετός της ακροδεξιάς, έχει αρχίσει τις πιέσεις με σκοπό τη φίμωση των μέσων εναλλακτικής πληροφόρησης.

Κίνηση δεύτερη:

Το μήνυμα πέρασε εκεί που έπρεπε και ο ΟΤΕ άρχισε τα εξώδικα στον ΕΔΕΤ, με πρόσχημα την “κατάχρηση” του ακαδημαϊκού πλαισίου χρήσης του internet,για σκοπούς πέραν αυτού και συγκεκριμένα για τη λειτουργία της ιστοσελίδας εναλλακτικής πληροφόρησης athens.indymedia.org.

Ένας ΟΤΕ ο οποίος όχι μόνο έχτισε το δίκτυο υποδομών του με δημόσιο χρήμα από τις τσέπες μας, αλλά έχει ήδη πληρωθεί αδρά με 30 εκατομμύρια ευρώ από τον ΕΔΕΤ και τον οποίο πληρώνουμε όλοι εμείς πανάκριβα για υπηρεσίες της πλάκας! Έρχεται τώρα, ως ιδιωτική εταιρία πλέον, και αξιώνει έλεγχο πάνω στο τι επιτρέπεται να διακινείται και τι όχι, τι επιτρέπεται εμείς να βλέπουμε και τι όχι.

Ο ΟΤΕ δεν χάνει λεφτά από την ύπαρξη των εναλλακτικών μέσων πληροφόρησης, είναι πολιτική επιλογή να ζητά με νομικίστικα κόλπα τη λογοκρισία συγκεκριμένων ιστότοπων και μάλιστα όταν φιλοξενούνται σε καθεστώς πανεπιστημιακού ασύλου που υπάρχει για την ελεύθερη και απρόσκοπτη διακίνηση λόγου και ιδεών, είναι πολιτική επιλογή να γίνεται το μακρύ χέρι του (παρα)κράτους, το οποίο δεν τολμά, αλλά ποιος ξέρει με τι ανταλλάγματα, βάζει τον ΟΤΕ να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Αλλά δε θα τους περάσει!

[ http://sid.gr/doku.php/%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B5 ]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: