h1

Ανακοίνωση ΠΑΣΕ-ΤΙΜ (wind) εναντια στο σχεδιαζόμενο outsourcing τμηματων

3 Ιουλίου, 2009

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΟΧΗ ΣΙΩΠΗ ΚΑΙ ΤΑ «ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ» ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΧΑΘΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Δεν υπάρχει κανένα τρέχον θέμα outsourcing” – αυτό έλεγε η διοίκηση της εταιρίας, δια στόματος κ. Βασιλάκη και κ. Μπαρσούμ, όταν το Σωματείο έθετε εδώ και μήνες το θέμα: Που πάμε; Τι θα γίνει με τις θέσεις εργασίας;

Ακόμα κι αν πιστέψουμε ότι όντως ίσχυε κάτι τέτοιο, είναι σίγουρο ότι δεν ισχύει τώρα.

=> Σε έκτακτη παράσταση διαμαρτυρίας του ΔΣ του Σωματείου στις 1/7, η κ. Βασιλάκη παραδέχθηκε ότι το τμήμα Υπηρεσίας Καταλόγου της Εξυπηρέτησης Πελατών ετοιμάζεται να δοθεί άμεσα στην MELLON GROUP (στην ιστοσελίδα της ήδη διαφημίζει την WIND ως πελάτη της). Δεν μας είπε όμως γιατί ήθελαν να το κάνουν χωρίς την παραμικρή ενημέρωση των συναδέλφων και του Σωματείου…

=> Στα τεχνικά τμήματα, η διαφαινόμενη συνεργασία με την κινέζικη ZTE «μυρίζει» πολλά προβλήματα. Φαίνεται ότι έχει συμφωνηθεί η ZTE να αναλάβει αποκλειστικά την υλοποίηση νέων σταθμών βάσης για περίπου 3 χρόνια, ενώ είναι εξακριβωμένο ότι έχει απευθυνθεί στους εργολάβους με τους οποίους συνεργάζεται σήμερα η WIND, για να δει πόσοι απ’ αυτούς είναι διατεθειμένοι να εργάζονται πλέον ως δικοί της εργολάβοι. Αν αυτά είναι τα πρώτα βήματα, γιατί να μην επιχειρήσει να αναλάβει και σημερινά κομμάτια της WIND (σχεδιασμός, αδειοδότηση κλπ. – τα περισσότερα εκτελούνται σήμερα από συναδέλφους του ΝΕΙ); Γι’ αυτά τα σχέδια έχει βουήξει όλη η αγορά – η διοίκηση της εταιρίας θα μιλήσει ανοιχτά; Θα ενημερώσει τους εργαζόμενους;

Αντί να το κάνει, έχει εξαπολύσει «καλοθελητές» και «παπαγαλάκια», από μάνατζερ μέχρι ανώτατα στελέχη, να διαρρέουν σενάρια στους διαδρόμους και να γράφουν αναλύσεις στο Ίντερνετ για τα οφέλη του outsourcing! Με στόχο να δημιουργήσουν κλίμα τετελεσμένων και να φοβίσουν τους εργαζόμενους. Να αιφνιδιάσουν, να αξιοποιήσουν το καλοκαίρι για να περάσουν τα σχέδιά τους.

Οι εξελίξεις δικαιώνουν τις καταγγελίες του Σωματείου για απαξίωση της εταιρίας και τμημάτων, το καμπανάκι που χτυπάμε από την πρώτη στιγμή για την συσσώρευση υπερβολικού δανεισμού, την κακοδιαχείριση με εργολάβους, «ημέτερους» κλπ. Όσοι πήραν αυτές τις αποφάσεις, χτίζουν την καριέρα τους πηδώντας από τη μια εταιρία στην άλλη – ή έχουν μοιραστεί μπόνους συνολικά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Εμείς όμως αγωνιούμε τι θα ξημερώσει για εμάς και τις οικογένειές μας.

Αποδοχή του outsourcing δεν σημαίνει ό,τι «έστω διασφαλίζουμε κάποια δουλειά» αλλά:

– Κατακερματισμός και σταδιακή απαξίωση τμημάτων και διευθύνσεων της εταιρίας, με αποτέλεσμα να υπονομεύονται συνολικά οι θέσεις εργασίας.

– Ριζικά χειρότερες συνθήκες εργασίας. Το διαπίστωσαν οι τεχνικοί στην Vodafone, που πέρυσι τέτοια εποχή «τσίμπησαν» στις υποσχέσεις της εταιρίας και στη λογική «ο καθένας για τον εαυτό του» και δέχτηκαν να μεταφερθούν στην Kintec: σήμερα δουλεύουν… 11ωρα χωρίς υπερωρίες.

– Ακόμα μεγαλύτερη πίεση στους εργαζόμενους της WIND για αποδοχή χειρότερων όρων εργασίας, μέσω περικοπής δικαιωμάτων. Σχέδιο όλων των επιχειρήσεων -και ειδικά στον κλάδο με τους διάφορους εργολάβους- είναι να μειώσουν τις θέσεις εργασίας και να μας ξεζουμίσουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας και μισθούς-φιλοδωρήματα.

– Μεγαλύτερη ανεργία. Σε όλες τις περιπτώσεις του outsourcing, ακόμα και όσοι δεν αντιδρούν και δέχονται την μεταφορά τους, διαπιστώνουν μετά από λίγο καιρό ότι προσπαθούν να τους αντικαταστήσουν με νέους συναδέλφους, ακόμα πιο φτηνούς και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (4ωρους κλπ.), τους αποκαλούμενους «ελαστικούς».

Έχουμε στα χέρια μας δύο ισχυρά χαρτιά:

1) Την ειδίκευσή μας, την γνώση του αντικειμένου μας. Χωρίς αυτά, δεν είναι εύκολο για κανέναν εργολάβο να «στήσει το μαγαζί του», αν όλοι εμείς συλλογικά αρνηθούμε κατηγορηματικά κάθε τέτοια μεταφορά μας.

2) Την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τις θέσεις εργασίας μας.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ.

  • Καμία αποδοχή τετελεσμένων, καμία υποχώρηση στους εκβιασμούς της διοίκησης και των καλοθελητών της. Δεν υπογράφουμε καμία απόλυση ή «οικειοθελή παραίτηση» ή μεταφορά σε άλλον εργοδότη. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, επικοινωνούμε άμεσα με το Σωματείο, για τον συντονισμό των ενεργειών μας.

  • Καμία ατομική διαπραγμάτευση με προϊστάμενους, μάνατζερ κλπ. Κανένα τμήμα ή ομάδα συναδέλφων δεν πρέπει σ’ αυτή τη μάχη να μείνει απομονωμένο. Να απαντήσουμε με κοινές κινητοποιήσεις.

  • Κανείς να μην πει «δεν θίγεται το τμήμα που ανήκω» και αφήσει έτσι αβοήθητους τους συναδέλφους που θα κινδυνεύσει η εργασία τους. Να μην αφήσουμε να χαθεί ούτε μια θέση εργασίας. Κάθε εργαζόμενος να σκεφτεί συλλογικά. Μόνο έτσι μπορούμε να ανατρέψουμε τα μαύρα σχέδια που κάνουν για τις τύχες μας.

Συνάδελφοι, τίποτα δεν βγαίνει μόνο με mail, ανακοινώσεις και συναντήσεις, όπου η διοίκηση και τα στελέχη μας εμπαίζουν και μας σφάζουν «με το γάντι».

Να αρχίσουμε άμεσα την οργάνωση τοπικών συναντήσεων και συζητήσεων, για να συντονίσουμε την αντίστασή μας. Δεν είναι αλήθεια ότι «τίποτα δεν γίνεται»: όπου οι εργαζόμενοι και τα σωματεία δίνουν τη μάχη με ενότητα και αποφασιστικότητα, υπάρχουν επιτυχίες, ανακαλούνται απολύσεις. Πρόσφατα παραδείγματα ο νικηφόρος αγώνας διαρκείας στον Παπουτσάνη και το Καζίνο Πάρνηθας.

Να οργανώσουμε παραστάσεις διαμαρτυρίας και να κλιμακώσουμε με στάσεις εργασίας ή ακόμα και με απεργία, με αποκλεισμούς κτιρίων και κατάληψη γραφείων.

Να καλέσουμε όλα τα σωματεία του κλάδου για τη δημιουργία ενός μετώπου αλληλεγγύης, που θα κάμψει την αλαζονεία και τα σχέδια της διοίκησης.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ:

  • Άμεση ενημέρωση για τις συμφωνίες που έχει κλείσει η διοίκηση της WIND και για τα σχέδιά της

  • Όχι στον κατακερματισμό της εταιρίας και της δουλειάς μας – Κανένα outsourcing

  • Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας – Μόνιμη-Σταθερή Δουλειά για Όλους – Όλες οι συμβάσεις να γίνουν αορίστου χρόνου

Το ΔΣ του Σωματείου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: