h1

ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ > ανακοινώσεις

3 Δεκεμβρίου, 2008

1.

ANAKOINΩΣΗ για τον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής

ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ

ΕΝΟΤΗΤΑ – ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

150 εργαζόμενοι στην εταιρία ALTEC TELECOMS του Ομίλου ALTEC, συμφερόντων του γνωστού επιχειρηματία Αθανασούλη, κινδυνεύουν άμεσα να βρεθούν στον δρόμο. Η διοίκηση της εταιρίας έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης, ενώ έχει απειλήσει τους εργαζόμενους ότι θα σταματήσει να τους πληρώνει.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε όλο τον κλάδο. Στη Lannet, παραμένουν απλήρωτοι για μήνες. H Intracom ανακοίνωσε εκατοντάδες απολύσεις. Στη Vodafone, πάνω από 100 θέσεις εργασίας χάθηκαν το καλοκαίρι με εκβιαστικές «αποχωρήσεις» εργαζομένων. Στη Wind, χάνονται θέσεις εργασίας από την μετατροπή ιδιόκτητων καταστημάτων σε franchise και την μη ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου.Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις εταιρείες Teledome, Siemens, Vivodi, ΔΙΕΚΑΤ με την απώλεια των δεδουλευμένων και τις χαμένες θέσεις εργασίας.

Στις εταιρείες πληροφορικής οι συμβολικές αυξήσεις, η μη πληρωμή των υπερωριών και των επιδομάτων είναι πια καθεστώς. Ο εργάσιμος χρόνος έχει επιμηκυνθεί σε ολόκληρο το 24ωρο και με διάφορες μορφές. Κυριαρχούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας (επινοικίαση εργαζόμενων, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αμοιβή με δελτίο παροχής υπηρεσιών).

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, με την πολιτική της «απελευθέρωσης της αγοράς», που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής συσσώρευσαν τεράστια κέρδη, οι περισσότερες πήραν κρατικές επιδοτήσεις και προγράμματα, τα στελέχη τους έγιναν golden boys με μπόνους εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, προωθούσαν τη μισθολογική λιτότητα, την ελαστικοποίηση-διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τη δίωξη του συνδικαλισμού. Τώρα ζητάνε από τους εργαζόμενους νέες «θυσίες» στο όνομα της οικονομικής κρίσης!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Ο ανταγωνισμός των εταιριών του κλάδου δεν πρέπει να μεταφερθεί ανάμεσά μας. Πρέπει να σταθούμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα και αλληλεγγύη. Κάθε χαμένη θέση εργασίας είναι πλήγμα για όλους μας και για όλους τους εργαζόμενους, τραβάει στον πάτο όλα τα δικαιώματά μας (μισθοί, ωράρια, συλλογικές συμβάσεις, σταθερότητα της εργασίας κλπ.).

Οι εργαζόμενοι στην ALTEC έχουν ήδη προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, με απεργία και κατάληψη των χώρων της εταιρίας. Στην Intracom πραγματοποιήθηκε 24ωρη απεργία στις 20/11, με σχεδόν καθολική συμμετοχή των εργαζόμενων. Κινητοποιήσεις έχουν γίνει και σε άλλες εταιρίες του κλάδου (Lannet, Wind κα.).

Η ενότητα και ο αγώνας, η εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις, είναι το μόνο όπλο μας. Με αποφασιστικούς αγώνες, με απεργίες, διαδηλώσεις και καταλήψεις, όλοι μαζί μπορούμε να αποκρούσουμε την επίθεση της εργοδοσίας, να υπερασπίσουμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματά μας.

 • Να μην κλείσει η ALTEC TELECOMS και καμία άλλη εταιρεία.

 • Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, να μη γίνει καμία απόλυση.

 • Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους.

 • Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων.

 • Αυξήσεις στους μισθούς και ανθρώπινα ωράρια εργασίας.

 • Οι τηλεπικοινωνίες να είναι δημόσιο αγαθό και να γίνουν αποκλειστικά δημόσια περιουσία.

Σωματείο Εργαζομένων ALTEC TELECOMS

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

2.

ΚΑΛΕΣΜΑ

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής καλεί πρωτοβάθμια σωματεία, εργατικές συλλογικότητες και εργαζόμενους σε ανοιχτή συνάντηση για να συζητήσουμε την παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μας για να ανακληθούν οι απολύσεις στο βιβλιοπωλείο ΠΑΤΑΚΗ. Πέμπτη 4/12 στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία μας (Λόντου 6 β’ όροφος Εξάρχεια)..

Οι διαμαρτυρίες έξω από το βιβλιοπωλείο ΠΑΤΑΚΗ (Ακαδημίας 65) συνεχίζονται. Κάθε Τρίτη στις 5.00 μ.μ. και κάθε Σάββατο στις 11.00 π.μ. να είμαστε ΟΛΟΙ έξω από τον ΠΑΤΑΚΗ.

Το Σάββατο 6/12 κατά την διάρκεια της διαμαρτυρίας θα λειτουργήσει χαριστικό παζάρι βιβλίων. Όσοι συνάδελφοι και συναγωνιστές μπορούν, ας φέρουν βιβλία.

Ο Σύλλογός μας συγκεντρώνει υπογραφές στο παρακάτω κείμενο διαμαρτυρίας. Καθημερινά στέλνουμε δεκάδες υπογραφές στο FAX του κ. Πατάκη. Μπορείτε να υπογράψετε το παρακάτω κείμενο και να το στείλετε στα μέιλ και στα FAX του ΠΑΤΑΚΗ.

Το κείμενο διαμαρτυρίας μπορεί να λειτουργήσει και σαν ΨΗΦΙΣΜΑ που θα υπογραφεί από διάφορους φορείς (εργατικά σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους κλπ).

…………………………………………………………………………

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Εκφράζουμε την διαμαρτυρία μας για την απόλυση δύο συναδέλφων από το βιβλιοπωλείο ΠΑΤΑΚΗ.

Οι απολύσεις είναι άδικες και καταχρηστικές. Το επιχείρημα της εργοδοσίας ότι οι συνάδελφοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους είναι φτηνή δικαιολογία. Μετά από χρόνια, ανακάλυψε η εταιρεία ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους;

Καταδικάζουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία, η οποία με ένα «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» στερεί από δύο εργαζόμενους τη δουλειά τους.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις και τις διαμαρτυρίες για την άμεση ανάκληση των απολύσεων.

Είμαστε στο πλευρό των απολυμένων συναδέλφων.

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ                    ΧΩΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ / ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ       ΥΠΟΓΡΑΦΗ

…………………………………………………………………………………………………………..

«Βομβαρδίστε» με μηνύματα διαμαρτυρίας τα FAX και τα email του κ. Πατάκη: 210 – 3650094, 210 – 3811940, gengra@patakisgr, press@patakis.gr, bookstore@patakis.gr

3.

ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ WIND THΣ ΠΑΤΡΑΣ

Στην Πάτρα που τους τελευταίους μήνες έκλεισε η ELBISCO, το εργοστάσιο του «Βοσινάκη» απολύοντας αρκετούς εργαζόμενους και της πιθανές απολύσεις στην INTRACOM, στην Vodafone, έρχονται να προστεθούν και οι απολύσεις της WIND.

Η διοίκηση της εταιρίας αποφάσισε να πουλήσει το ιδιόκτητο τοπικό κατάστημα μετά από 13 χρόνια λειτουργίας και να στείλει στην ανεργία τους εργαζόμενους που απασχολεί.

Αγνοώντας δε επιδεικτικά την ύπαρξη σωματείου, ενήργησε πρωτοβουλιακά και την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκε ατομικά μαζί τους ενημερώνοντάς τους για την απόφαση αυτή και βάζοντάς τους να υπογράψουν το σχετικό πρακτικό ενημέρωσης, Θέλοντας να δείξει και την «ευαισθησία της» παρουσίασε στους εργαζόμενους δύο «εναλλακτικές λύσεις»:

— Να συνεχίσουν να εργάζονται ως υπάλληλοι της WIND στην Αθήνα.

— Να απολυθούν παίρνοντας τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις.

Στην πραγματικότητα, η διοίκηση σπρώχνει τα πράγματα στην παραίτηση ή απόλυση των συναδέλφων. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι είναι πρακτικά αδύνατο ξαφνικά να μεταφερθεί κάποιος σε μια άλλη πόλη, ειδικά αν έχει οικογενειακές και άλλες υποχρεώσεις.

Ούτε είναι λύση η μετατροπή των συναδέλφων σε υπαλλήλους του franchise ιδιοκτήτη. Έτσι θα χάσουν πολλά δικαιώματα σε μισθούς, επιδόματα κλπ. Δεν θα καλύπτονται πλέον από την επιχειρησιακή συλλογική σύμβασή μας. Θα βρεθούν έξω από έναν μεγάλο οργανισμό, στον οποίο οι περισσότεροι έχουν πολλά χρόνια προϋπηρεσίας. Ακόμα κι αν κάποιος μεταφέρει προσωρινά τα δικαιώματά του στο νέο εργοδότη, αυτός σύντομα θα τον αντικαταστήσει με κάποιον νέο, «φθηνότερο», με λιγότερα δικαιώματα.

Η διάθεση της εταιρίας να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές στην διεύθυνση πωλήσεων είναι εμφανή. Πριν λίγες ημέρες έκανε κάτι αντίστοιχο με το μοναδικό ιδιόκτητο στην Λάρισα, το οποίο μετά από 11 χρόνια λειτουργίας πουλήθηκε σε franchisee. Οι 12 εργαζόμενοι απολύθηκαν αφού δεν γινόταν να αποδεκτούν την πρόταση της εταιρίας για εργασία σε καταστήματα της Θεσσαλονίκης. Επίσης έχουν μετατραπεί σε franchise πολλά ιδιόκτητα καταστήματα της Αθήνας με συνέπεια να έχουμε φαινόμενα δανεισμού εργαζομένων, συχνής μετάθεσής τους σε άλλο ιδιόκτητο σε άλλη περιοχή. Την ίδια στιγμή, πολλές συμβάσεις ορισμένου χρόνου δεν ανανεώνονται και ακόμα περισσότεροι συνάδελφοι χάνουν έτσι τη δουλειά τους. Η ειρωνεία είναι ότι η εταιρία το προηγούμενο μήνα οργάνωσε εκδήλωση ημέρα καριέρας διαφημίζοντας τις προοπτικές απασχόλησης και επαγγελματικής σταδιοδρομίας!.

Οι αλλαγές αυτές δείχνουν προσπάθεια συρρίκνωσης της εταιρίας και απειλή να χαθούν ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας. Κάθε χαμένη θέση εργασίας είναι πλήγμα για όλους. Αυξάνει την ανασφάλεια και σπρώχνει προς τα κάτω όλα τα δικαιώματά μας (μισθοί, ωράρια, συλλογικές συμβάσεις, σταθερότητα της εργασίας κλπ.).

Τα ιδιόκτητα καταστήματα μπορούν και πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν. Είναι μια σταθερή βάση για την μελλοντική πορεία της εταιρίας, που σήμερα ουσιαστικά ξηλώνεται με τις επιλογές της διοίκησης. Είναι άλλωστε αποδεδειγμένο ότι αυτά προσφέρουν την καλύτερη ποιότητα εξυπηρέτησης στους πελάτες. Όχι τυχαία, αλλά γιατί βασίζονται σε εργαζόμενους με εμπειρία, εκπαίδευση, σταθερές εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα.

Καταγγέλουμε την προσπάθεια της διοίκησης να κουκουλώσει το θέμα των καταστημάτων με υπεκφυγές. Την μία μέρα λένε στο Σωματείο «δεν ξέρουμε αν το franchise θα ολοκληρωθεί» – και την άλλη το HR περιοδεύει σε καταστήματα παρουσιάζοντας τετελεσμένα στους συναδέλφους! Ντροπή τους!

Καλούμε τους συναδέλφους στο κατάστημα της Πάτρας και σε όλα τα ιδιόκτητα να μην δεχτούν τις ψευτο-«λύσεις» της διοίκησης της WIND, που επιδιώκει να απαλλαγεί απ’ αυτούς με τον πιο ανώδυνο τρόπο. Να απαιτήσουν να μην δοθεί το κατάστημα της Πάτρας και κανένα ιδιόκτητο.

Όλοι μαζί ενωμένοι πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια σ’ αυτή την εξάπλωση των απολύσεων και της ανεργίας. Να απαιτήσουμε σταθερή, αξιοπρεπή δουλειά για όλους. Με αποφασιστικές κινητοποιήσεις να επιβάλλουμε αυτή την ανάγκη μας ενάντια στα σχέδια της διοίκησης. Καμία απόλυση να μην περνάει «στο ντούκου», αλλά να είναι μια μάχη του Σωματείου και όλων των συναδέλφων για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλειά.

 • Να σταματήσουν οι απολύσεις.
 • Να σταματήσει η μετατροπή ιδιόκτητων καταστημάτων σε franchise.
 • Να μετατραπούν άμεσα όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το σωματείο με απόφαση Δ.Σ θα προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 5/12/2008 στις 11:00 έξω από το ιδιόκτητο κατάστημα της Πάτρας, Αγ.Ανδρέα & Κολοκοτρώνη.

Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στην WIND


4.ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΜΗΝΥΣΕΙΣ
ΣΤΗ MANCO ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣΜε μια πρωτοφανή κίνηση αυθαιρεσίας και επίδειξης του πιο κραυγαλέου
αυταρχισμού το αφεντικό της εταιρίας MANCO, μετά από μια σειρά
παράνομων απολύσεων και εξωθήσεων σε παραίτηση αρκετών
συναδέλφων μας, έφτασε μέχρι του σημείου να υποβάλλει «μήνυση για
συκοφαντική δυσφήμηση» σε δυο εργαζομένους του απλώς επειδή
κατήγγειλαν στην Επιθεώρηση Εργασίας τη μη καταβολή δεδουλευμένων
και υπερωριών προηγούμενων μηνών! Δε φτάνει μόνο που η εταιρία του πληρώνει με το κομμάτι, δε δίνει επιδόματα, δεν κολλά όλα τα ένσημα και έχει αναγάγει την καταστρατήγηση των διατάξεων του εργατικού δικαίου σε αληθινή επιστήμη (ωράρια εργασίας που συνεχώς αλλάζουν, αυθαίρετη αλλαγή ακόμα και των όρων σύμβασης!) τώρα με την προκλητικότατη κίνηση αυτή μηνύει εργαζομένους απλώς επειδή ζητούν τα αυτονόητα: να τους επιστραφούν τα κλεμμένα. Στη μήνυση μάλιστα που
τους κοινοποιήθηκε το αφεντικό είχε το θράσος να κατηγορήσει ψευδώς τους συναδέλφους μας πως έχουν δήθεν λάβει λεφτά τα οποία ποτέ δεν εισέπραξαν από την εταιρία!!!

Η άγρια τρομοκρατία του αφεντικού όμως, όσο και να θέλει δεν έχει καταφέρει να φοβίσει τους συναδέλφους μας. Την Τετάρτη 19/11 το πρωί, έπειτα από συνεννόηση με την Ένωση Εργαζομένων και αλληλέγγυους εργαζόμενους από άλλους εργασιακούς κλάδους, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση έξω από την εταιρία στα Πευκάκια, η οποία έπιασε εξ’ απίνης το αφεντικό και, μετά από τις συνήθεις του απειλές πως θα «καλέσει την αστυνομία»…, το ανάγκασε να υποχωρήσει, προσωρινά, ώστε να
μοιραστούν προκηρύξεις και να γνωστοποίηθούν τα δικαιώματά μας. Η κινητοποίηση αυτή, που στόχο είχε να σπάσει στην πράξη τον επιβαλλόμενο από την εταιρία κώδικα σιωπής στο χώρο εργασίας, ανέδειξε πως το κλίμα μεταξύ των εργαζομένων κάθε άλλο παρά ήρεμο είναι και πως υπάρχει διάθεση και από άλλους συναδέλφους να μην αφήσουν να περάσει η εξοργιστική συμπεριφορά του αφεντικού. Γιατί μηνύοντας τους συναδέλφους μας ουσιαστικά είναι σα να μηνύει όλους εμάς που δε σκύβουμε το κεφάλι απέναντι στην καθημερινή τρομοκρατία και τον πόλεμο που δεχόμαστε στους όρους και τις συνθήκες εργασίας μας.

Απαιτούμε:

 • Να σταματήσουν η τρομοκρατία και οι απειλές στο χώρο εργασίας
 • Να καταβληθούν τα νόμιμα ένσημα προηγούμενων μηνών εργασίας
 • Να καταβληθούν τα νόμιμα επιδόματα που δικαιούμαστε ως καταχωρητές
 • (επιδόματα αδείας, γάμου, πολυτέκνων, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας για τη χρήση Η/Υ)
 • Να αποσυρθούν άμεσα οι μηνύσεις ενάντια των συναδέλφων μας

Πρωτοβουλία Εργαζομένων στην εταιρία MANCΟ

Για επικοινωνία
Ergazomenoimanco@gmail.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: